Csak úgy özönlenek a brit munkavállalók az EU-ba

A LinkedIn adatbáziselemzése új tendenciákat mutat, a munkaerő-vándorláson felül pedig a koronavírus és a brexit is alaposan megrázta a piacot.

 

2021. március 25., 17:29

Szerző:

Az Egyesült Királyságból való elvándorlás üteme 2021 első hónapjaiban felgyorsult, habár az EU-ba érkezők száma még mindig meghaladja az EU-n kívüli országokba vándorlókét. Az Egyesült Királyság munkaerő-piacát is jelentősen újraformálta ez az időszak, aminek a gazdasági helyreállítás során is megmutatkozhatnak a következményei.

„Ezek a trendek egyre erősödnek” – mondta Mariano Memertino, a LinkedIn állásportál vezető közgazdásza az adatbázisuk alapján készített kutatásról beszélve. „Két elágazó folyamatról lehet beszélni: az Egyesült Királyság munkaerőt veszít az EU javára, viszont egyre több munkaerőt nyer az EU-n kívüli országokból.”

A kutatás eredménye világosabb képet ad az Egyesült Királyság teljes munkaerejének méretéről is. Ez különösen hasznos most, amikor az ország történelmének egyik legnagyobb recessziójából lábal ki. A gazdaság méretére és a termelékenységre vonatkozó becslések kiindulópontját a népességszám-becslések alkotják. A járvány és a brexit miatt pedig erről különösen nehéz volt pontos képet alkotni.

Miután az ország az unió elhagyására szavazott 2016-ban, a migráció az egyik legfontosabb politikai témává vált. Boris Johnson miniszterelnök 2019-es választási ígéretei között volt az is, hogy az ország átveszi az irányítást saját határai felett, és végleg elszakad az EU-tól.

Az országot azóta háromszor zárták le, és a bevándorlási szabályokat is szigorították.

A közgazdászok számára ezért most az a legfontosabb kérdés, hogy várható-e munkaerő-hiány az országban, miután eltörlik a koronavírus miatt hozott szigorítóintézkedéseket. A LinkedIn kutatása azonban csak felületes információkkal szolgál a vitában.

Közgazdászok úgy becsülik, hogy több mint egymillió külföldön született dolgozó hagyta el az országot 2020-ban, de a kedden közzétett kormányzati adatok szerint mindössze 180 ezer lehet a számuk.

A LinkedIn kutatásában szereplők legnagyobb része Németországba, Franciaországba és Spanyolországba vándorolt el. Az érkező dolgozók jelentős része Indiából, Nigériából és Dél-Afrikából indult útnak. A piacon pedig a szoftver- és az informatikai szektorok tapasztalták a legnagyobb létszámnövekedést az EU-n kívüli dolgozóknak köszönhetően.

A kutatás azt is megmutatta, hogy többen költöztek az USA-ból az Egyesült Királyságba, mint fordítva. Ez is eltér a korábbi tendenciáktól.

(Kiemelt kép: Uniópárti tüntetők egy európai uniós zászlóval tiltakoznak az Európai Unióból való kilépés ellen a brit parlament épülete előtt Londonban 2017. március 29-én. Fotó: MTI/EPA | Andy Rain)