Biden saját szemével akarja látni a mexikói határnál kialakult kaotikus állapotokat

Amerika beengedi a kísérő nélküli kiskorú menekülteket, februárban majdnem 10 ezer gyermek érkezett így az országba. A felnőttek és a családok azonban Mexikóban rekedtek.

2021. március 23., 08:48

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján: meg fogja látogatni az amerikai-mexikói határt, hogy saját szemével is láthassa, milyen körülmények között tartják a menedékért folyamodó bevándorlókat, akiknek száma folyamatosan emelkedik. Biden hivatalos, publikus programnaptárja szerint viszont erre csütörtökig semmiképpen sem fog sor kerülni.

Az amerikai elnök azt is mondta:

„Tisztában vagyok vele, hogy mi történik a határon található létesítményekben.”

Az elnöki hivatal elfoglalása óta eltelt két hónapban számos, Donald Trump által hozott, szigorú menekültügyi intézkedést törölt el Biden. Ezután a republikánosok őt hibáztatják azért, hogy újabb menekülthullámok indultak meg az USA felé. A kormány szerint viszont Trump rendszere embertelen és működésképtelen volt. A határt egyébként a koronavírus miatt teljesen lezárták. A hatóságok jelenleg csak felnőtteket és együtt lévő családokat utasítanak ki: kísérő nélküli gyerekeket nem. Korábban az USA biztonsági államtitkára azt mondta: nem aggódik amiatt, hogy precedensértékűvé válna a határokat megnyitása több ezer, kísérő nélküli fiatalkorú előtt.

Az új kormány a Trump előtti rendszerhez térne vissza. Szerintük a korábbi, „rendezetten működő rendszerek” eredményesek voltak abban, hogy eltántorítsák a bevándorlókat. Viszont állítják: ezt hosszú idő lesz újraépíteni, mivel Trump teljesen szétverte azt.

Múlt héten mindkét amerikai párt képviselői „kaotikusnak” nevezték a határon uralkodó állapotokat.

A republikánusok azt állítják, hogy Biden „a következményekre való tekintet nélkül veri szét” Trump rendszerét, míg a demokraták szerint az elnök jót akar, csupán időt kell hagyni neki.

Februárban 168 százalékkal nőtt a mexikói határon feltartóztatottak száma januárhoz képest, a kormány pedig 86 millió dollárt költött arra, hogy elszállásoljon 1200 családot, a határőrség pedig azt fontolgatja, hogy a kanadai határ menti államokba szállítsa a menedékkérők egy részét.

A kísérő nélkül érkező gyerekek egyébként óriási kihívást jelentenek a kormány számára. Idén februárban 9600 fiatalkorú menekült érkezett az Egyesült Államokba nagykorú kísérete nélkül. Ez triplája a 2020 februárjában érkezőknek.

(Kiemelt kép: a Fehér Ház hivatalos fotója | Adam Schultz)