Hiába írja rajta, mégse biztos, hogy száz százalékig újrahasznosítható az üdítős flakon

Nekiment az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet a Coca-Cola, a Danone és a Nestlé vállalatoknak, ugyanis szerintük nem száz százalékig újrahasznosítható az a csomagolás, amelyről azt állítják. A fogyaszvédők panaszt nyújtottak be az Európai Bizottság felé.

2023. november 8., 11:57

Szerző:

Greenwashinggal, azaz zöldre festéssel gyanúsítja Ursula Pachl, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatóhelyettese többek között a Coca-Colát, mivel a termékeik csomagolásán azt írja, száz százalékig újrahasznosítható, azonban szerinte a flakonok egyes részei, így a kupakok és a külső csomagolások nem azok – írja az economx

Pachl hozzáteszi, hogy nincs garancia arra, hogy egy palackot újrahasznosítanak. A Zero Waste Europe becslése szerint a PET-palackok mindössze fele kerül vissza a rendszerbe, vagyis bármennyire is vonzó lehet a vállalatok és a vásárlók számára, nincs örök körforgás. 

A Coca-Cola reagált a vádra, állításuk szerint a csomagolásokon csupán alátámasztható információk szerepelnek. A Danone közölte, hogy 2018 óta tíz százalékkal csökkentették az egyszer használatos műanyagokat. A Nestlé nem nyilatkozott az ügyben.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy hulladékgyűjtő PET (polietilén-tereftalát) palackokat válogat egy műanyaghulladékot tároló szabadtéri tárolóhelyen a környezetvédelmi világnapon a kasmíri Srinagarban 2023. június 05-én. Fotó: Faisal Khan / NurPhoto fotója / AFP.)

 

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.