MAHUSZ: belefulladhatunk a műanyagba

Ahelyett, hogy újrahasznosítanánk a papírt, lábon lövik az uniós körforgásos gazdaságot az EP-képviselők javaslatai, aminek köszönhetően kiszoríthatja a műanyag a környezetbarát papírcsomagolást – véli a Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ).

2023. október 18., 13:17

Szerző:

Az Európai Bizottság tavaly új szabályozásra tett javaslatot a pazarló csomagolás megszüntetése, a körforgásos gazdaság ösztönzése érdekében. A nemes célkitűzés azonban veszélybe került az Európai Parlamentben tett módosító indítványok miatt.  Az EP képviselők módosító javaslatai éppen arra az iparágra jelentenek súlyos fenyegetést, amely eddig a legtöbbet tette a körforgásos gazdaság megvalósításáért: a hullámpapír-csomagolásoknak már ma közel 90 százalékát újrahasznosítják Európában.

A MAHUSZ üdvözölte, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben új uniós szintű szabályokat javasolt a csomagolások fokozott újrahasznosítása érdekében.

Ennek ellenére aggodalommal figyelik, hogy az Európai Bizottság Csomagolási és csomagolási hulladékra vonatkozó rendeletjavaslatának tartalma az elmúlt hetekben negatív fordulatot vett.

Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja olyan módosításokat terjesztett elő, amelyek nemhogy támogatják, hanem egyenesen veszélyeztetik a körforgásos gazdaságot, semmissé tehetik az elmúlt évtizedekben a területen elért eredményeket, és műanyag csomagolóanyagokkal áraszthatják el Európát.

Az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége (FEFCO) számításai szerint 2040-ig 12 millió tonnával, azaz másfélszeresére nőne a forgalomban lévő műanyag csomagolások mennyisége Európában, tisztításukhoz pedig évi 16 milliárd liter vízre lenne szükség – áll a szervezet közleményében.

Mindez szembe menne az Európai Zöld Megállapodással, az EU saját Körforgásos Gazdaság akciótervével, valamint az egyszer használatos műanyagok visszaszorításával kapcsolatos irányelvvel. Azaz szinte minden, az elmúlt években elfogadott európai környezetvédelmi vívmányt lerombolna az új modell.

Emlékeztetnek, hogy a hullámpapír-ipar a beszállítókkal együtt 270 ezer embert foglalkoztat a kontinensen. A MAHUSZ határozott álláspontja, hogy a hullámpapír-ipart nem üldözni kellene, hanem példaként állítani más szektorok elé.

(Kiemelt kép: egy hulladékgyűjtő PET palackokat válogat egy műanyaghulladékot tároló szabadtéri tárolóhelyen a környezetvédelmi világnapon a kasmíri Srinagarban 2023. június 05-én. Fotó: Faisal Khan / NurPhoto fotója / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.