Nem terhelhetik a fogyasztókra a csomagolóanyagok okozta többletet a gyártók a GVH szerint

Versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet a gyártót, külföldi előállítás esetén a forgalmazót terhelő hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre.

2023. június 16., 11:28

Szerző:

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat azért vezették be, hogy a környezetterhelés okozói fizessék meg a környezetszennyező csomagolóanyagok hulladékkezelési költségét. A díjtételt a jogszabályok egyértelműen gyártói kötelezettségként határozzák meg, nem pedig vevőkre terhelhető költségelemként, így az összehangolt áthárítás mint versenykorlátozó megállapodás súlyos jogi következményekkel járhat.

Korábban elemgyártókat is megbírságoltak, amiért a 2005-ben bevezetett hulladékkezelési díjat egységesen, teljes egészében és egymással egyeztetve a vevőikre terhelték – közölte a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH).

Áremelés helyett a versenyhatóság a csomagolások fenntarthatóbbá tételét javasolja, ezzel a gyártók csökkenthetnék a költségeiket. A javaslat összhangban áll a díjtétel-szabályozás koncepciójával is, amely szerint az alacsonyabb környezetterhelésű, könnyebben újrahasznosítható csomagolások kiterjesztett gyártói felelősségi díja alacsonyabb, mint a műanyagoké – olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shutterstock/Funtap)

Tegnap 16:27

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, szombatra azonban a közelünkben egy ciklon képződik, amelynek hatására az ország nagy részén mérséklődik vagy meg is szűnik a hőség.