Ezt kell tennünk, hogy a kertünkben nőjön a leggyönyörűbb liliom

A liliom egy nagyon szép virág, ám fontos, hogy megfelelően törődjünk vele.

2024. június 7., 10:13

Szerző:

A liliomok gyönyörű és illatos virágok, emiatt olyan népszerűek örök időktől fogva. A szépségük mellett ráadásul könnyen gondozhatók is – persze, ha tudjuk, hogy pontosan mire van szükségük. Az otthonokesmegoldasok.hu most azt gyűjtötte össze, mit tehetünk azért, hogy liliomjaink csodaszépen virágozzanak a nyár egészében.

A cikk szerint a liliomot a legjobb ősszel vagy kora tavasszal ültetni. Fontos, hogy válasszunk számára napos vagy félárnyékos helyet, ahol a talaj jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik. A liliomok ugyanis egyáltalán nem szeretik a pangó vizet, ezért fontos, hogy a talaj laza és tápanyagban gazdag legyen alatta.

Az ideális ültetési mélység a hagymák méretétől függ, de általában 10-15 centiméter között van. Az ültetés során fontos figyelni arra, hogy a hagymák csúcsa felfelé nézzen. A hagymákat 20-30 centiméter távolságra kell ültetni egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez és a szellőzéshez.

A liliomok rendszeres öntözést igényelnek – különösen a növekedési időszakban –, azonban ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl őket, mert a túl sok víz gyökérrothadást okozhat náluk. Hetente egyszeri mély öntözés általában elegendő lehet számukra, de a forró nyári napokon gyakrabban is locsolhatjuk őket. Mindig ellenőrizzük a talaj szárazságát, mielőtt újra locsolnánk.

További tudnivaló, hogy a liliomok kifejezetten tápanyagigényes növények. Az ültetéskor adjunk a talajhoz lassú felszívódású műtrágyát, majd a növekedési időszakban havonta egyszer tápoldatozzuk a növényt. A foszforban gazdag trágyák elősegítik a virágzást.

A talaj nedvességtartalmának megőrzése érdekében mulcsozzuk a liliomok körül a talajt, amivel nem csak a víz megtartásában nyújtunk segítséget, hanem a gyomok növekedését is lassítjuk. Ehhez használhatunk fenyőkérget vagy komposztot is.

A liliomról a virágzása után el kell távolítanunk az elhervadt virágokat, hogy a növény ne pazaroljon energiát a magok érlelésére. Azonban hagyjuk meg a zöld leveleket, mert ezek segítenek a hagymának feltöltődni a következő szezonra.

S ha már következő szezon: a liliomok többsége hidegtűrő, de azért érdemes mulccsal vagy lombbal betakarni a tövüket télre, hogy megvédjük a hagymákat a fagytól. Kora tavasszal aztán távolítsuk el a takaróréteget, hogy a növények újra növekedésnek indulhassanak.

Végül érdemes pár szót ejteni a kártevők elleni védelemről is. Ahogyan az az otthonokesmegoldasok.hu cikkében áll, a liliomokat gyakran támadják meg a levéltetvek, csigák és a liliombogarak. A levéltetvek ellen használhatunk rovarölő szappant, a csigák ellen érdemes sörös csapdákat kihelyezni. A liliombogarakat pedig akár kézzel is összegyűjthetjük a virágról.