Bige László pert vesztett

Három éve húzódott Bige László műtrágyagyártó cégtulajdonos pere a Forbes kiadójával. Az üzletember szerint megsértették a milliárdos személyes adatainak védelméhez fűződő jogát. Bige szerint igen, a másodfokú bíróság szerint nem.

2024. január 22., 16:36

Szerző:

Amint az az Economix beszámolójából kiderül, Bige Lászlónak nem tetszett a Forbes 2021 februárjában megjelent 50 leggazdagabb magyart felvonultató listája. Több mindent is megkérdőjelezett: a módszertan pontosságát és azt, hogy egységesen alkalmazza-e a lap minden érintettre, a számításba bevont cégek körét, a számítás alapjául szolgáló üzleti év adatainak „frissességét”, mindezekből következően a végső becslés pontosságát, illetve a személyes adatainak használatát.

A Forbes azt írja, a listáikhoz kapcsolódó perek többsége, és ez a per is főleg arról szólt, hogy megsértették-e az érintett milliárdos személyes adatainak védelméhez fűződő jogát. A bíróság döntése szerint nem. Az ítélet úgy szól, hogy „a Forbes újságírói tevékenységét oltalmazó sajtószabadság és véleménynyilvánítás alapjogai erőteljesebben érvényesülnek, mint Bige László személyes adatainak védelméhez fűződő önrendelkezési joga.”

A bíróság sorra cáfolta a Bige László által kifogásoltakat

Nem merült fel olyan összehasonlító adat vagy bizonyíték, ami alapján arra lehetne következtetni, hogy a Forbes nyilvános forráson alapuló adatfeldolgozása téves alapokon nyugszik, illetve módszertana nem elfogadható.

A bíróság szerint az objektív alapokra helyezett értékelés a lap számára elérhető adatokon alapult, és a 2020-ban leadott beszámolók 2019-es adatainak alkalmazására megfelelő indokot szolgáltattott azzal, hogy az egységes értékelés csak ez alapján volt lehetséges.

A bíróság azt is megállapította, hogy ez közérdeklődésre tart számot, mert a magyar gazdaság szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet végző Bige László gazdasági cselekvéseire enged rálátást.

Fontos érdek, hogy az olvasóközönség tudomást szerezzen a felperes gazdasági teljesítményéről, az azt befolyásoló körülményekről, mert személye jelentős befolyásoló erőt képvisel egymaga, de a listán szereplő más személyekkel együtt közösen is – teszik hozzá.

A bíróság szerint nem volt megállapítható, hogy a megjelenés Bige Lászlóra nézve kézzelfogható hátrányos következményekkel járt volna.

Rájár a rúd Bige Lászlóra

93 év után befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – közölte az Agrárszektorral Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa. Bige szerint a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

Azóta interjút adott a „műtrágyakirály” és nap fejleményei után úgy reagált: megfontolták korábbi döntésüket, és mégsem zárják be végleg a műtrágyagyárat. Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa az RTL Híradónak azt mondta, hogy részlegesen mégis megmaradhat a termelés a péti műtrágyagyárban, végkiárusítást csinálnak, ahol a megmaradt termékeiket értékesítik. Jogi útra terelik az ügyet, és meglátják, hogy mikor tudnak újraindulni,

(Kiemelt képünk: Bige László magyar üzletember pózol egy fotóhoz az AFP-nek adott interjúja mellett Budapesten 2022. január 26-án.
Fotó: Peter Kohalmi / AFP)