Felmentette a bíróság Bige Lászlót

Korábban vesztegetéssel és okirathamisítással vádolták meg a kormánykritikus nagyvállalkozót, akinek fő vállalkozása a Péti Nitorgénművek.

2023. április 25., 11:45

Szerző:

Felmentette a Nyíregyházi Törvényszék első fokon Bige Lászlót a Péti Nitrogénművek tulajdonosát a vesztegetés és okirathamisítás vádja alól, írja a Blikk. 

Bige László a tárgyaláson végig tagadta bűnösségét, és a bíróság első fokon felmentette.

A vádirat szerint a vádlott 2009 végén üzleti kapcsolatba került a cége termékeit értékesítő vállalkozóval Megbeszéléseik során pedig Bige felajánlotta üzlettársának, hogy nagy tételben, valós ok nélkül leértékelt műtrágyát ad el neki, amelyet a saját vevőkörének így haszonnal tud tovább értékesíteni, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak.

A vád szerint tehát a fenti paktum értelmében több ezer tonna, piaci áránál olcsóbb műtrágya került Bige üzlettársához, aki ennek értékesítéséből nagy haszonra tett szert. A számla nélkül eladott termékekért 2010. januártól októberig több alkalommal befolyt, összesen 135,4 millió forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak a valótlan leértékelés ellentételezéseként.

Bige László mindig azzal magyarázta a vizsgálatokat, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Őrizetbe vételekor cége Nitrogénművek azt írta, hogy az eljárás csupán a nagyvállalkozó megfélemlítését szolgálja. Bige hosszú ideig háziórizetben is volt az eljárás alatt.

(Kiemelt kép: Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én. Fotó: MTI | Bodnár Boglárka)