Kész, vége: teljesen leáll Bige László cége

93 év után befejezi a működését a Nitrogénművek, az újraindulást sem tervezik.

2023. november 14., 07:51

Szerző:

Befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – közölte az Agrárszektorral Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa. Bige szerint a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

Elmondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem egy hónapra, hanem határozatlan időre álltak le, sőt az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét. Az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat tulajdonosa szerint a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, mivel olyan költségnövekedést eredményez, amelyet nem lehet érvényesíteni az árakban.

Bige László eljuttatott korábban levelet írt Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek. A levélben a szóban forgó kormányrendeletre, és az abból fakadó költségnövekedésre hivatkozik – ez utóbbi a cég számításai szerint meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve.

Bige szerint ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna. A helyzet miatt a tulajdonos kilátásba helyezte azt is, hogy a gyár szeptember 30-án leáll. Ez valójában később, november 6-án történt meg. A lapnak a tulajdonos arról is beszélt, hogy miért bő egy hónappal később álltak le, mint azt korábban jelezte.

„Még adtunk időt, reméltük, hogy a döntéshozók gondolkodni fognak rajta, hogy jó ötlet ez, vagy sem. Most azonban úgy látjuk, hogy nem változik semmit” – közölte Bige László.

(Kiemelt kép: Bige László – balra – a Bige Holding nevében 67,7 millió forintért vírustesztelő berendezéseket adományozott a nyíregyházi kórháznak 2020. április 24-én. Forrás: ATV FB-oldal)