Az avokádó mag csiráztatása nem ördöngősség! Mutatjuk lépésről lépésre!

Az avokádó elfogyasztása után ne várjunk sokáig! Szép fácskát nevelhetünk belőle, ha követjük ezeket az egyszerű lépéseket!

2024. október 15., 11:22

Szerző:

Több mint 135 avokádó fajt ismerünk, amelyik a trópusokon mindenhol megtalálható, de a legtöbb Észak- és Dél-Amerikában él. Ott az avokádófák 20m magasra is megnőnek. Széles lombkoronájuk zöld, fényes, ovális levelekből áll. A virágok sárgászöldek, egészen az ágak csúcsán ülnek és bódító illatúak. Az avokádó (Persea americana) gyümölcsök fajtájuktól függően különböző évszakokban érnek, formájuk, nagyságuk és színük is különböző lehet. Nálunk a körte alakúak a legismertebbek, amelyeknek sötétzöld héja sima vagy rücskös. Vannak azonban alma vagy uborka formájúak, mélyfekete színűek is – írja a kertpont.hu.

Lakásban nevelve sem virágot, sem termést nem hoz az avokádó

Ahhoz, hogy az avokádó teremjen, fényre és melegre van szüksége, így szobai korülmények között gyönyörű zöld fácska növekszik ugyan belőle, de a gyümölcsről le kell mondanunk.

Az avokádó Amerikából származik, a spanyol hódítók az aztékok kedvelt csemegéjét hozták Európába. A gyümölcs neve azték nyelven „Ahuacatl", amit a spanyolok Aguacate-nak ejtettek ki. Mielőtt azonban az európaiak Amerikát és az avokádót felfedezték volna, azt már rég termesztették és fogyasztották.

Az összes gyümölcs között az avokádó olaj- és kalóriatartalma a legmagasabb. Olaját a kozmetikai ipar használja. Az avokádószeletekből vagy gyümölcshúsból készített maszk jót tesz a száraz bőrnek. Nem ez azonban az egyetlen jó tulajdonsága, hiszen a B, C és E vitaminban gazdag és kitűnő antioxidáns is.

Az avokádó ültetése

Először is, meg kell vásásrolni az avokádót. Ma már a legtöbb bolthálózat zöldség osztályán könnyedén beszerezhető, azonban fontos arra figyelni, hogy friss, érett, de nem rothadó példányt vegyünk. A megfelelő avokádó zöld héjú, barna foltok nélkül. Érintésre a gyümölcsnek pedig puhának kell lennie – ami azt jelenti, hogy érett és fogyasztásra alkalmas.

Miután a gyümölcsöt elfogyasztotta, és a magok kiemelte, a következő lépéseket kell megtennie.

Az avokádó gyökereztetéséhez ültetés előtt szúrjon 3-4 fogpiszkálót átlósan a mag közepébe. Ezután tegye egy üvegbe – majd öntsön rá annyi vizet, hogy a folyadék körülbelül a mag magasságának egyharmadáig érjen. Ezért kell beleszúrni a fogpiszkálókat.

A fogpiszkálóknak a befőttesüveg oldalához kell támaszkodniuk, és meg kell akadályozniuk, hogy az avokádó teljesen belemerüljön a vízbe.

A magot úgy kell elhelyezni, hogy a hegyes rész felfelé nézzen, a lapos rész pedig a pohár alja felé.

Tegye az üveget napos helyre, és várja meg a mag csúcsán az első repedéseket, hajtásokat, gyökereket, amelyek 4 hét után (néha akár 6–8 hét után) jelennek meg. Legyen türelmes, és  tartsa szemmel a vízszintet, néhány naponta töltse fel és cserélje ki.

Az avokádót akkor ültetheti földdel teli cserépbe, ha a mag már sok gyökeret fejlesztett, és a mag csúcsán megjelent egy hajtás, ami legalább 15 centiméteres.

Először hozzon létre egy vízelvezető réteget kavicsból, duzzasztott agyagból vagy más zúzalékból a cserépben. Ezután töltse meg tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű komposztfölddel – keverjen hozzá néhány evőkanál trágyát, ám arra vigyázzon, hogy az a földréteg, ami a gyökérrel közvetlenül érintkezik, csak föld legyen, nehogy megégjenek a fiatal gyökerek.

Helyezze a növényt a cserépbe, és fedje be földdel úgy, hogy a teteje kissé kilógjon. Végül bőségesen öntözze meg a palántát.

Az avokádó gondozása télen

Az avokádó termesztése során a téli időszak okoz kihívást. A téli hónapokban a növény nyugalmi fázisba kerül, mely során fontos a megfelelő körülmények biztosítása.

Az avokádó optimális helye egy déli fekvésű ablak, ami főként világos, napos és kellemesen meleg, ám a fűtőtesttől távol kell tartani a palántát.

Télen a palántát minimálisan öntözze, és helyezze egy jól világos, napos, de hűvös helyre – a helyiség hőmérsékletét 0–8 Celsius-fok között kell tartani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)