WHO: Fecskendőhiány fenyeget és az oltási programot is veszélyezteti

A fecskendők iránti kereslet hétszeresére is nőhet. 

2021. november 9., 21:19

Szerző:

Fecskendőhiány kialakulásának veszélyére figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Akár 1-2 milliárddal kevesebb fecskendővel lehet kevesebb a szükségesnél. A WHO szerint a fecskendőhiány lassíthatja a globális oltási programot is. 

A hiány különösen a szegényebb országokat sújthatja, mert ők  általában kisebb mennyiségben rendelnek, ezért nem élveznek elsőbbséget a gyártóknál. A WHO azt kéri az országoktól, hogy a rendeléseknél tervezennek előre és nagy mennyiségben rendeljenek fecskendőt. A szervezet szerint figyelembe kell venni az átlagosan hat hónapos átfutási időt is. 

 A WHO becslései szerint egy átlagos évben 16 milliárd fecskendő áll rendelkezésre a világon. A koronavírus-járvány előtt csupán 5-10 százalékát használták fel védőoltások beadásához. Jelenleg több mint hétmilliárd adag védőoltást adtak be a koronavírus ellen világszerte. A fecskendők iránti kereslet hatalmas növekedést mutat. Az igény jövőre akár hétszeres is  lehet a járvány előtti időszakhoz képest. A legnagyobb exportálók Kína és India.

A WHO arra is figyelmeztet, ha nem áll rendelkezésre elegendő fecskendő, akkor lehetséges, hogy nem tudják beoltani az embereket olyan betegségek ellen, mint például a kanyaró, a mumpsz vagy a rubeola. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Kuvait Egészségügyi Minisztériuma bevezette a Jaber déli szigetén található áthajtásos oltási központot. Fotó: Noufal Ibrahim / EPA)