Visszaindultak Afrikába a gólyák

Bár még sok helyütt fészekben a fiókák, de már a korai kelésű fiatalok egy része elindult a telelőhelyek felé. Őket 2-4 éves, költésbe még nem kezdett gólyák vezetik el Afrikába – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület.

2015. augusztus 3., 13:12

A MME szakemberei idén 4 fiókát jelöltek meg GPS-GSM adóval, mely segítségével nyomon követhető a gólyák útja. Az elsőként kirepült ipolyvecei fióka, már július 30-án megkezdte a vonulását. Július 19-én hagyta el szülőfaluját és érkezett meg a Garam folyó völgyébe. A közeli hegyoldalak rétjein és a vízparton 11 napig bandázott – az MME információi szerint.

A vonulás első napján a Garamszentkereszt közelében található Koszorús falutól Nagykáta külterületéig repült csapatával. Másnap átlépték a magyar-román határt Battonyánál és a szomszédos Tornya falu mellett éjszakáztak. Augusztus első napján pedig elérték a Déli-Kárpátokat és a Karánsebeshez közeli Illópatakig jutottak.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.