Érik az újabb dráma a boltokban: már a csótányokból is tejet facsarunk

Egy különleges csótányfaj olyan tejet termel, ami ötször táplálóbb, mint a tehéntej.

2025. február 24., 14:52

Szerző:

Noha a csótány kétség kívül sokakban undort kelt, egy friss felfedezés azonban némileg közelebb hozhatja hozzánk ezt az élőlényt. A Diploptera punctata, azaz a csendes-óceáni bogárcsótány ugyanis az egyetlen ismert csótány, amely elevenszülő. Ahelyett, hogy petéket rakna, élő utódokat hoz világra, amelyeket egy különleges, fehérjekristályokból álló „tejjel" táplál. És ez a tej valóban különleges: rendkívül gazdag fehérjében, zsírokban és cukrokban, sőt tartalmazza az összes esszenciális aminosavat is – írja az Agroinform. A lap szerint a csótánytej ráadásul könnyen egy szuperélelmiszerré válhat, a benne található fehérjekristályok ugyanis négyszer több energiát tartalmaznak, mint a tehéntej. Ez pedig azt jelenti, hogy egy kis mennyiség is hatalmas energiával- és tápanyagforrással látja el a fogyasztóit.

Persze az előbbi mondat kissé utópisztikus, hiszen a csótánytej begyűjtése rendkívül nehéz lenne. Így a kutatók inkább azon dolgoznak, hogy laboratóriumi körülmények között, géntechnológia segítségével állítsák elő a tejben található fehérjekristályokat. 

Az Agroinform ezen a ponton megjegyezte, a rovaralapú élelmiszerek fogyasztása már most is sok kultúrában elterjedt. Így nem kizárt – írja a lap –, hogy a jövőben a csótánytej is felbukkanhat a boltok polcain por formában, protein shake-ként vagy akár egy különleges fagyasztott édességként. A legnagyobb kihívást azonban nem a gyártási folyamat jelenti majd, hanem az emberek pszichológiai ellenállása. 

Az EU hajlik a csótány féle alternatívákra

Bár a csótánytej bizonyára sokaknál kiveri a biztosítékot, a döntéshozók egy része hajlik az alternatív élelmiszerek bevezetésére. Legalábbis a minap az Európai Unió döntött úgy, hogy engedélyezi a sárga lisztkukac lárvaporának felhasználását emberi fogyasztásra készült élelmiszerekben. A hivatalos engedélyt megadták, ez 20 napon belül hatályba is lép. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) már korábban megállapította, hogy a termék fogyasztása nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, sőt, biztonságosnak minősítették. 

Ezzel a lépéssel az Európai Bizottság jelentősen felgyorsította az ehető rovarok beépítését az európai élelmiszerkultúrába. Ezek alternatív fehérjeforrásként jelennek meg, ezen a listán egyébként már szerepel többek között keleti vándorsáska, a kis lisztkukac és a házi tücsök is. A lap cikke szerint, további ehető rovarokkal készült termékek is engedélyt kaphatnak, mivel korábban már voltak erre törekvések, de még nem tudni, melyek lesznek ezek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pezibear / Pixabay)

A nárcisztikus személyiségzavar (NPD) egy súlyos, de ritka pszichopatológiai állapot, amelyet gyakran félreértenek és tévesen alkalmaznak a közbeszédben. Az NPD előfordulási aránya a lakosság körében mindössze 1-2%, ideje tehát tisztázni, mi nem nárcisztikus személyiségzavar.