Tömeges csótány jelenlét fenyeget Spanyolországban

Különleges, ellenálló csótány fajok lephetik el a nyaralóhelyeket.

2024. június 12., 16:47

Szerző:

A poloskáknál is több csótány bukkanhat fel idén nyáron Spanyolországban az egyre tovább tartó meleg időjárás miatt. Az Anecpla (Környezet-egészségügyi Vállalatok Országos Szövetsége) spanyol környezetvédelmi szervezetének szakértői riasztást adtak ki, mely szerint ezen a nyáron genetikailag megerősödött csótányok bukkanhatnak fel országszerte – írta a Travelo. Így nem árt az óvatosság a Spanyolországba utazó nyaralóknak. 

Az Anecpla vezérigazgatója, Jorge Galvan az angol Mirrornak nyilatkozva elmondta, hogy az éghajlatváltozás okozta egyre magasabb hőmérséklet miatt nőtt meg a csótányok és poloskák száma. A tudósok szerint ugyanis 28 Celsius fok feletti hőmérsékleten gyorsabban szaporodnak. „Mivel a hőség a tavasz közepén érkezik, és nem ér véget ősz előtt, így a csótány populációk folyamatosan bővülnek” – magyarázta Galvan. 

Csótány láttán fontos a bejelentés

A genetikai mutációnak köszönhetően pedig az új egyedek már immunisak az eddig használt irtószerekre. „Természetesen a szakemberek is mindig mérlegelik a különféle szerek használatának előnyeit és hátrányait, és igyekeznek vegyszerek helyett más módszereket alkalmazni. De ha nincs más lehetséges megoldás egy kártevő, például ebben az esetben a csótányok elleni megfelelő védekezésre, akkor az erősebb vegyszerek használata elengedhetetlen”. 

Minden turistát arra kérnek, hogy ha csótányokat lát, mindenképp értesítse a szállásadót. A csótányinváziót el lehet kerülni, ha mindenki vigyáz a tisztaságra, nem hagy kint ennivalót, rendet tart és jól zárható szemeteseket használ. Hotelekben és éttermekben különösen fontos a fenti tanácsok betartása, ahogy a falakon lévő lyukak, repedések javítása és a rendszeres ellenőrzés. 

Tavaly poloska invázió keserítette meg a nyaralók pihenését

Tavaly nyáron poloskainvázió okozott kellemetlenséget több ezer nyaralónak Európa-szerte. Különösen Párizsban okozott problémát a vérszívó jelenléte, ahol tucatnyi szállodai szobában, sőt, még a vonatok párnázott üléseiben is tömegével észlelték őket. Az ágyi poloska-szezon általában minden év tavaszának végén kezdődik, és novemberben, a hónap elején ér véget, ami egybeesik az utazások idejével. 

 (Kép forrása: Pixabay)