Védelmet nyújthat az anyatej a koronavírus ellen

A járvány ideje alatt is fontos a szoptatás.

2022. január 13., 13:52

Szerző:

A kutatási eredmények kiegészítik azokat a korábbi tanulményokat, melyek bizonyították, hogy a fertőzött anyák teje nem tartalmazza a vírust – írja az Infostart

A szoptató édesanyák antitesteket adnak át gyermekeiknek, amelyek megvédhetik őket a megfertőződéstől, épp ezért koronavírus-fertőzés alatt és után is javallott, hogy az édesanyák szoptassák gyermekeiket – állapította meg a MedicalXpress cikke szerint a tanulmány.

A kibővített vizsgálatban több mint hatvan nő vett részt, aki diagnózisa után legfeljebb két hónappal adott mintát – mondta Michelle K. McGuire, az Idahói Egyetem munkatársa, aki a University of Rochester Medical Center munkatársával, Antti E. Seppóval együtt vezette a kutatást.

„Az antitestek szinte a legtöbb nőnél akár két hónapig is emelkedett marad. Ez csak növeli a bizalmat abban, hogy a szoptatás fontos koronavírus idején is”

– mondta McGuire.

A kutatócsoport az anyatejmintákat a világjárványért felelős új koronavírus tüskefehérjéjére specifikus immunglobulin A antitestekre vizsgálta. A tesztek kimutatták, hogy a nők háromnegyedénél még két hónapig megtalálhatók voltak az antitestek az anyatejben, és termelődésük néhányuknál már a diagnózis felállítását követő egy héten belül megkezdődött.

A kutatók szerint az anyatejben lévő antitestek valószínűleg tartós passzív immunitást biztosítottak a nők csecsemőinek.

A nők az emlő bőréről vett mintákat is benyújtották, mosakodás előtt és után egyaránt. Bár a tejben nem mutattak ki SARS CoV-2 vírust, a bőrről vett minták 29 százalékában mosakodás előtt ki tudták mutatni a vírus RNS-ét. Mosdás után a 29 mintából csak kettő, azaz 6 százalék volt pozitív. A kutatók a vírus RNS-ének jelenlétét a nők köhögésének vagy háztartási forrásoknak tulajdonították.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem találtak bizonyítékot élő vírus jelenlétére az anyák bőrén sem, nincs ok aggodalomra a megállapítás miatt. A lényeg ugyanaz maradt: a szoptatás koronavírus alatt nemcsak biztonságos a csecsemők számára, hanem valószínűleg védelmet is nyújt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Magyar Ilona laborasszisztens pasztörizáláshoz készíti elő az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Viktor utcai Anyatejgyűjtő Állomásán 2013. augusztus 1-jén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az azt követő napokat pedig anyatejes világhétté. MTI Fotó: Bruzák Noémi)