Tízezrével érkeznek Magyarországra a baglyok

Január végén lesznek a legtöbben. 

2022. január 15., 20:12

Szerző:

Igaz a fővárost elkerülik a különleges éjszakai állatok, de Magyarország majdnem minden településén láthatóak most néhány hétig – írja az Infostart.

„A világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb erdei fülesbagoly-telelőterülete Magyarországot is magába foglalja”

– mondta el az Inforádió műsorában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán, aki szerint a madarak folyamatosan érkeznek, január végén lesznek a legtöbben.

„Általában október végén, november elején a klasszikus gyülekezőhelyeikre kezdenek megérkezni ezek a madarak, attól függően, hogy hol van a fészkelőhelyük; ez egészen nagy távolságban is lehet északon, ahol vastag a hó, tovább tart a tél. De akár Közép-Ázsiából is érkezhetnek hozzánk erdei fülesbaglyok”

– mondta el Orbán Zoltán.

A terület, ahol a telet átvészelik, egész pontosan a Magyarország középső területétől Szerbiáig található zóna, itt több tízezren vannak jelen ezek a madarak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.