Kiderült, mekkora védelmet adhat a harmadik adag Pfizer

A Pfizer azt ajánlja, akik két adag Pfizert már megkaptak, ne mixeljék a vakcinákat és harmadszorra is mRNS vakcinát vegyenek fel. 

2021. július 29., 13:00

Szerző:

Jó néhány hónapja lehet már arról hallani, hogy a koronavírus elleni vakcinákból egy harmadik dózisra is szükség lehet a vírus elleni hatékony védekezéshez. Magyarországon, Európában elsőként adták ki az erre vonatkozó eljárási rendet, amely a vakcinák keverését teszi lehetővé. Eszerint két dózis megkapása után 4-6 hónappal kérhetünk harmadik oltást. A Pfizerrel oltottak esetében a Sinopharm, a Janssen és az AstraZeneca vakcinái közül választhatnak.

Az óriásvállalat negyedéves pénzügyi jelentésben közölt friss kutatási eredmény alapján az erősebb immunvédelem érdekében azt tanácsolják, a harmadik védőoltás is a cég által gyártott mRNS-vakcina legyen. A HVG arról számolt be, a közzétett adatok szerint a 18-55 év közötti korosztály szervezetében a delta variánst célzó antitestek száma megötszöröződött a harmadik adag mRNS dózis után, a 65 és 85 év közötti korosztálynál pedig 11-szer jobban véd a harmadik adag.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a felmérés nem tekinthető teljesen reprezentatívnak, ugyanis csupán 23 főn zajlott mintavétel. Egy másik, a cég által publikált kutatás pedig az általuk gyártott védőoltás hatékonyságáról is közöl friss adatokat. E szerint a vakcina legalább hat hónapnyi védettséget biztosít, igaz, a hatodik hónapra ez már gyengülni kezd. A védőoltás általános hatékonysága 91 százalékos, míg a súlyos Covid-tünetek ellen 97 százalékban véd meg. A második dózis beadása utáni egy hét és két hónap közötti intervallumban az általános hatékonyság 96 százalékra emelkedett, majd négy-hat hónappal később 83,7 százalékra csökkent.

(Kiemelt kép: Lefertőtlenítik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina ampulláját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 7-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.