Kiderült, hogyan lehet keverni a vakcinákat a harmadik dózis beadásakor

A hét második felétől lehet majd regisztrálni a harmadik oltásra. 

2021. július 28., 07:53

Szerző:

Kedd este levelet kaptak a háziorvosok és a kórházak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), amelyben a harmadik oltások beadásával kapcsolatos eljárásrendet mutatták be – számolt be róla az RTL Híradója egy birtokukba került dokumentum alapján. Ebből kiderül, hogy az országos tiszti főorvos, Müller Cecília engedélyezte a vakcinák keverését, azok számára akik ezt szeretnék, és már legalább 4-6 hónapja megkapták a második oltásukat. A tájékoztató alapján a páciensek dönthetnek majd arról, milyen vakcinát kérnek, azonban az orvosé lesz a végső szó. Emellett oltástípusonként azt is részletezik, mely oltóanyagra, milyen harmadik dózist lehet ráoltani.

Két dózis AstraZeneca után a modern mRNS technológiával készített Pfizer illetve Moderna készítményeket lehet használni, valamint a kínai Sinopharmot. Ugyanez a helyzet az egydózisú Janssen esetében is. A Moderna oltóanyag esetében Sinopharm, Janssen és AstraZeneca oltást lehet kérni, csakúgy mint a Pfizer esetében. A keleti vakcinák közül a Sinopharm esetében bármelyik oltást lehet kérni harmadikként a Szputnyikon kívül. Az orosz oltóanyag esetében pedig a két mRNS technológiájú vakcina vagyis a Pfizer és a Moderna mellett kínai vakcinát kérhetnek a harmadszorra is oltakozni vágyók.

Késmárki András háziorvos a híradónak arról számolt be, szerinte ennek az eljárásrendnek egyértelmű következménye lesz, mégpedig az, hogy a betegek fogják megszabni, milyen vakcinát szeretnének. Hozzátette: az internet és a televízió nagy befolyásoló hatással lesz arra, ki milyen vakcinát fog választani. Véleménye szerint a vakcinák keverésével óvatosan kell bánni, mivel a gyártók ajánlása sem egységes. A háziorvos kiemelte: ha az immunizáció megkezdődött már egy vakcinával, érdemes lenne azzal folytatni a védekezést. 

Az oltási munkacsoport vezetője szerint e hét második felétől lehet majd regisztrálni a harmadik oltásra az EESZT rendszerén keresztül. 

Az RTL Klub információira reagálva Kunetz Zsombor azt írta közösségi oldalán, „az egykori orvosbáró professzor és tudós társai egy olyan eljárásrendet készítettek, ahol minden szakmai döntést a beteg és az oltóorvos nyakába varrnak”. Az egészségügyi szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltóorvosok sok esetben rezidensek, háziorvosok, vagy a pszichiátriáról átirányított pszichiáterek, és csak a legritkább esetben infektológus. 

(Kiemelt kép: Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás)