Sosem látott őstörténeti barlangrajzokat tártak fel Spanyolországban (Fotók)

Több mint 100 ősi rajzot fedeztek fel egy spanyol barlangban, amelyek közül sok ritka technikát alkalmaz: agyaggal festenek! Az ábrázolt állatok hét ló, hét hátas (nőstény gímszarvas), két ürge, egy szarvas és két határozatlan állat is látható.

2023. szeptember 22., 12:33

Szerző:

Az elmúlt évek egyik legnagyobb prehisztorikus barlangrajzegyüttesét tárták fel nemrég spanyol és brit tudósok. A Valencia közelében található, ötszáz méter hosszú Cova de les Dones barlangban a Zaragozai és az Alicantei Egyetem, illetve a Southamptoni Egyetem munkatársai vizsgálódtak még 2021-ben, és véletlenül fedezték fel a különleges leletet. Kutatásukat a napokban publikálták az Antiquity című folyóiratban – szúrta ki a Magyar Nemzet.  

1.ábra.Cova Dones helye 

Aitor Ruiz-Redondo, a Zaragozai Egyetem régésze nemrég úgy nyilatkozott: amikor a falakon egy rég kihalt bikát láttak, rögtön tudták, hogy valami fontossal van dolguk, azonban a leletegyüttes valódi nagyságát csak jóval később látták. A több mint száz, egyedi festési technikával vagy véséssel készült prehisztorikus rajz a legnagyobb archeológiai felfedezés az atxurrai lelet 2015-ös megtalálása óta (ekkor hetven, 12 500–14 500 éves barlangrajzot fedeztek fel háromszáz méter mélyen), és egyedülálló az Ibé­riai-félsziget ezen részén.

 2. ábra.a) festett auroch fej; b) agyagból készült lófej; c) tábla több agyaggal festett motívummal, köztük állatokkal és jelekkel (néhány részben kalcitréteg borítja) 

Ugyan a mai Spanyolország területén, illetve Franciaországban számos paleolit barlang található (leghíresebbként az Altamira és a ­lascaux-i barlang), ám többségük északabbra fekszik a Cova de les Donestól, esetleg egészen délen, Andalúziában. Kelet-Ibériában még soha nem találtak legalább 24 ezer éves leletegyüttest, ami azért is érdekes, mivel a barlang környéke hosszú évek óta kedvelt kirándulóhely, és gyakran látogatják hegymászók és felfedezők is.

 3. ábra.a) vésett „mediterrán trilineáris hát”; b) két falfelületre kapart lófej

A lelet további különlegességét adja a használt festési technika. A néhány véset kivételével a többség agyagfestéssel készült, ami rendkívül ritka ebben a korszakban. Elődeink egyszerűen belemártották ujjukat és a tenyerüket az agyagba, majd végighúzták kezüket a falakon. A barlang nedves környezetének köszönhetően száradhattak meg rendkívül lassan a festmények, ami megakadályozta, hogy az agyag lehulljon a kőfalakról. Bizonyos rajzokat kalcitréteggel is bevontak, ami segítette a képek megőrzését. Összesen legalább 19-féle állatábrázolás látható, köztük tehenek, lovak, bölények, őzek és egy már kihalt bikafajta.

 4. ábra.a) egy vastag kalcitréteg részlete, amely részben fedi a sertésfejet; b) néhány ujjhullámot átfedő medveköröm részlete

A régészek szerint folytatódnak a kutatások, úgy vélik, még számos rajzot fedezhetnek fel a környéken. Valószínű, hogy idővel ki is építik majd a Cova de les Donest, ami újabb látványosságot ad Valencia amúgy is nyüzsgő turizmusának.

(Kiemelt képünkön: Sosem látott őstörténeti barlangrajzegyüttest tártak fel Spanyolországban. Fotó: Cambridge University Press)