Rekordmeleget mértek a Földön áprilisban

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) közlése szerint az idei április ugyanolyan meleg volt, mint 2010 áprilisa, amikor az eddigi legmelegebb középhőmérsékletet mérték globálisan a feljegyzések kezdete, 1880 óta.

2014. május 22., 10:25

Idén áprilisban a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,77 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a XX. századi 13,7 Celsius-fokos átlagnál, és elérte a 14,47 Celsius-fokot. A szárazföld fölötti hőmérséklet 1,35 Celsius-fokkal, a tengerek felszínén mért hőmérséklet 0,55 Celsius-fokkal volt magasabb a XX. század átlagánál – írja a Híradó.hu.

Az északi féltekén még nagyobb melegedést mértek: a szárazföld fölötti hőmérséklet 1,54 Celsius-fokkal haladta meg a XX. századi átlaghőmérsékletet. Szibéria középső részén kiugróan magas volt a melegedés, legkevesebb 5 Celsius-fokkal haladta meg az 1981–2010 közötti átlagos térségbeli áprilisi hőmérsékletet.

Az eurázsiai kontinens több mint felén, Észak-Afrikában és Mexikó nagy részén szintén az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletet mértek. Csak Észak-Amerika középső és keleti részén volt az átlagosnál hűvösebb az április. A déli féltekén a negyedik legmagasabb hőmérséklet-emelkedést jegyezték fel a felmérések kezdete óta, 0,82 Celsius-fokkal volt magasabb a földfelszíni és tenger feletti középhőmérséklet a térségbeli átlagnál.

Kelet-Ausztrália egyes térségeiben és Indonézia nyugati részén szintén rekordmeleget mértek. Csak Dél-Amerika egy részén volt az átlagosnál hűvösebb a térségbeli középhőmérséklet. Európában Nagy-Britanniában a harmadik legmelegebb áprilisi középhőmérsékletet mérték a feljegyzések 1910-es kezdete óta, 1,8 Celsius-fokkal magasabbat az átlagnál. Norvégiában is 2,4 Celsius-fokkal volt magasabb az áprilisi átlaghőmérséklet az 1981–2010-es átlaghoz képes. Dániában a negyedik legmelegebb áprilist jegyezték. 3,0 Celsius-fokkal magasabb volt a havi átlaghőmérséklet.

Az év első négy hónapjában a középhőmérséklet szerte a világon, 0,64 Celsius-fokkal volt magasabb, és elérte a 12,6 Celsius-fokot, ami a hatodik legmelegebb ilyen periódus a feljegyzések kezdete óta.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.