Mit kapunk, ha mágnest és gumit „gyúrunk” össze? Programozható szupergumit!

Az amerikai és kínai mérnökök egy különleges metaanyagot hoztak létre. 

2022. február 5., 11:22

Szerző:

Amerikai és kínai mérnökök különleges, programozható metaanyagot hoztak létre, ami nagy mennyiségű energiát tud elnyelni és leadni – írja cikkében az Index az amerikai tudományos akadémia lapja, a PNAS nyomán.

„Képzeljen el egy gumiszalagot. Ha kifeszíti és elengedi, átrepül a szobán. Most képzeljen el egy szuper gumiszalagot. Ha egy bizonyos pontnál tovább feszíti, aktiválódik az anyagban tárolt extra energia, és amikor elengedi, egy mérföldet repül”

– ismertette a tanulmány szerzője, Alfred Crosby az alapokat. Ez az újfajta rugalmas anyag attól lett különleges, hogy mágneseket illesztettek belé, ezáltal halmazállapot-váltáson megy keresztül és ennek fényében tud többletenergiát elnyelni, vagy éppen leadni.

Mint írja a cikk, az energiaelnyelés és -leadás fokozásához új struktúrát kell tervezni molekuláris és atomi szinten, ami nemcsak nehéz, de még nehezebb a működését előre tervezni. Azonban a tudósoknak ez is sikerült:

„Legyőztük ezeket az akadályokat, és nemcsak új anyagokat hoztunk létre, de olyan algoritmusokat fejlesztettünk ki, amellyel ezeket az anyagokat különleges, programozható működéssel lehet ellátni”

– mondta Crosby.

Hszudong Liang, a tanulmány társszerzője, kiegészítésképp elmondta, hogy ezeket az agyagtulajdonságokat védőeszközökhöz tudják majd felhasználni, valamint olyan robotokhoz, amik extra energiaforrás nélkül is nagyobb erő leadására lehetnek képesek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: FANATIC STUDIO / GARY WATERS / SCIEN / FST / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)