Pompás csillagászati jelenség: most látható először

Látványos meteoreső válhat láthatóvá szombat hajnalban, ám csak Észak-Amerikában. A pompás csillagászati jelenség akkor keletkezik, amikor a Föld és egy üstökös törmelékfelhője keresztezik egymás pályáját.

2014. május 23., 09:50

A kődarabok 209P/LINEAR jelű üstökösről törtek le, az égitestet 2004 februárjában fedezték fel. „Ebben a pillanatban senki sem tudja megmondani, mi lesz, mivel a Föld most először keresztezi az üstökösről származó anyagok útját” – magyarázta Bill Cooke, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) meteorok tanulmányozásával foglalkozó osztályának igazgatója.

„Valójában a Jupiter gravitációs ereje hozta a porfelhőt a Föld pályája közelébe, így ez lesz az első alkalom, hogy az emberek megnézhetik, hogy égnek el a légkörbe csapódva az üstökösről leszakadt darabok” – folytatta Cooke.

Hozzátette: nem tudni, nagyszabású előadás lesz-e, mivel jelenleg nem esik le sok kődarab a kométáról, és az sem deríthető ki, mennyi hullott le róla két-háromszáz évvel ezelőtt. Ha sok törmeléke keletkezett, egy óra alatt kétszáz „hullócsillag” látványában is gyönyörködhetnek az amerikaiak, ha viszont kevés, akkor gyakorlatilag semmi sem fog történni – hangsúlyozta.

A megfigyelés legalkalmasabb időpontja Észak-Amerika keleti partvidékén szombat hajnali kettő és négy óra között lesz. Ha a legkedvezőbb forgatókönyv valósul meg, a csillaghullás olyan pompás lesz, mint minden év augusztusában, amikor a Perszeidák meteorraja a földi légkörbe érkezik, és egy órán át száz-százötven hullócsillag izzik fel az égbolton – írja az MTI.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.