Ön sem örülne, ha polipok költöznének a szomszédjába

Videóra vették, ahogy két polip szándékosan dobálja egymást iszappal az ausztráliai Jervis-öbölben.

2022. november 10., 13:32

Szerző:

A polipok magányos természetükről ismertek, de az ausztráliai Jervis-öbölben a komor polip (Octopus tetricus) igen nagy sűrűségben élnek. Egy kutatócsoport úgy döntött, hogy felveszik az élőlényeket, hogy megnézzék, vajon – és hogyan – érintkeznek-e egymással – írta a Nature.

David Scheel, az anchorage-i Alaska Pacific Egyetem viselkedésökológusa, nézte át a felvételeket, amelyekből kiderült, hogy voltak olyan esetek, amikor a polipok a karjukkal kagylókat, iszapot vagy algákat gyűjtöttek össze, majd a szifonjukból kilövellt vízzel hajtva elhajították azokat. Bár néha úgy tűnt, hogy csak a törmeléket vagy az ételmaradékot dobálják el, néha viszont egymást dobálták. A csapat arra utaló nyomokat is találtak, hogy a polipok szándékosan vették célba egymást.

 (videó: P. Godfrey-Smith et al./PLOS ONE)

A kutatók megfigyelték, hogy az ilyen dobásokat a polipok általában specifikus karral végezték, és általában iszapot hajítottak a másik polip felé. A megdobott polipok ilyenkor igyekeztek kitérnie a támadás elől. 

Tamar Gutnick, az olaszországi Nápolyi Federico II. Egyetem polipneurobiológusa szerint a munka új kaput nyit e híresen okos állatok társas életének kutatása előtt. „Ezeknek a polipoknak a környezete olyan, hogy az egyedek között ilyen interakciók vannak (...) Ez bizonyos értelemben kommunikáció” – mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)