Pikkelysömör: régi-új gyógyszer a patikában

Újra patikákban a pikkelysömör elleni eredeti ausztrál gyógyhatású készítmény

2011. november 25., 17:08

November közepétől ismét kaphatóak lesznek a hazai patikákban a pikkelysömör kezelésében kiemelkedő eredményességgel alkalmazott gyógyhatású termékek, melyeket az ausztrál orvos-feltaláló, Dr. Michael Tirant fejlesztett ki.

Két év után, Psortainex néven ismét kapható a hazai gyógyszertárakban a pikkelysömör kezelésében kiemelkedő eredményességgel alkalmazott eredeti, ausztrál gyógyhatású készítmény – jelentette be Michael Tirant, a készítmény feltalálója a november 10-én, az újraforgalmazás elindítása alkalmából megtartott budapesti sajtótájékoztatón.

A termék 2001 és 2009 között volt először forgalomban Magyarországon Dr. Michaels néven. A forgalmazó magyarországi céggel kialakult jogvita miatt az ausztrál termék lekerült a hazai patikák polcairól, ugyanakkor ugyanezen a néven egy, az eredeti terméktől eltérő összetételű és hatású kozmetikumot tovább árusítottak. Dr. Tirant ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „Éppen ezért - a megkülönböztethetőség érdekében – kerülnek vissza PSORATINEX® néven a hazai gyógyszertárakba a pikkelysömörtől szenvedő betegek által már régóta visszavárt, hatásukat már bizonyított termékek, melyek az eredeti recept és gyártási technológia szerint készülnek.”

A természetes hatóanyagokat tartalmazó, kenőcsből, kondicionáló olajból és tisztító gélből álló termékcsalád hatékonyságát a pikkelysömör kezelésében az elmúlt tíz évben több ország laboratóriumaiban és klinikáin tesztelték nemzetközi tekintélyű bőrgyógyász professzorok vezetésével. Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy az ausztrál orvos-feltaláló, Dr. Tirant készítményei kiemelkedő eredménnyel képesek enyhíteni a pikkelysömör tüneteit.

A sajtótájékoztatón Prof. Dr. Jana Hercogova, a prágai Károly Egyetem II. Dermatológiai Intézetének vezetője (az Európai Bőrgyógyász Akadémia elnöke) a termékkel kapcsolatos saját vizsgálati eredményeiről szólva elmondta: „A termék más ismert gyógykészítményekkel való összevetésben bizonyult kiemelkedően hatékonynak a psoriasis kezelésében. Azonban nem csak emiatt tartom különlegesnek Dr. Tirant termékét. Saját vizsgálataink azt mutatták, hogy a készítmény olyan esetekben is eredményesen alkalmazható, amelyekben más szerek használatát kifejezetten tiltják, vagy nem javasolják. Tipikusan ilyen a terhesség alatti kezelés, vagy a kisgyermekkori psoriasis.”

Dr. Kovács János, a Magyar Magánbőrgyógyászok Közhasznú Egyesületének elnöke elmondta: „Magyar betegekkel foglalkozó orvosként azért tartom örvendetesnek az ausztrál készítmény újbóli megjelenését a hazai patikákban, mert amellett, hogy hatékony, kevés és igen enyhe mellékhatása van csak.”

A sajtóeseményen több pikkelysömör betegségben szenvedő beteg is megjelent, akik nemcsak az eredeti termékkel kapcsolatos kedvező tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel, hanem elpanaszolták azt is, hogy a feltaláló nevét viselő, de eltérő összetételű kozmetikum használata az ő esetükben milyen kellemetlenségekkel, nem várt mellékhatásokkal járt. Kifogásolták, hogy a különböző magyar hatóságok megkereséseikre, panaszaikra nem reagáltak érdemben.

A pikkelysömör egy gyakran súlyos és gyógyíthatatlan, ugyanakkor tünetmentessé tehető bőrbetegség, amely a magyar lakosság közel 3 százalékát, körülbelül 200 ezer embert érint.