Óriási test csapódott a fiatal Földbe

Az eddiginél is valószínűbbnek látszik, hogy a Hold a Föld testéből szakadt ki, miután egy Marshoz hasonló méretű test csapódott bolygónkba – nem sokkal a Naprendszer keletkezése után.

2014. április 9., 18:48

Fontos új eredmény született a Hold keletkezésének időpontjára és körülményeire vonatkozóan. Seth Jacobson és Alessandro Morbidelli, a Nizzai Obszervatórium csillagászai vezetésével egy kutatócsoport számítógépes modellt készített a Hold keletkezésének vizsgálatára. Modelljük szerint a Hold 95 millió évvel a Naprendszer keletkezése után jöhetett létre, egy, a Földet érő, hatalmas erejű becsapódás nyomán kidobódott törmelékből. Számításaik szerint ez a forgatókönyv összhangban van az égitestek megfigyelt kémiai összetételével és szerkezetével – számolt be róla az Origo.hu.

A Naprendszer jelenlegi ismereteink szerint – amit elsősorban az Apollo-expedíciók által a Földre hozott holdkőzetek elemzésének, radioaktív kormeghatározásának köszönhetünk – 4,56 milliárd évvel ezelőtt keletkezett. Ehhez képest 95 millió évvel később keletkezett a Hold, de ennek az adatnak a bizonytalansága 32 millió év, vagyis 30%, ami meglehetősen hozzávetőleges becslésnek tekinthető. (A két adat különbségeként adódik a Hold keletkezésére a 4,47 milliárd évvel ezelőtti időpont.) A lényeg az, hogy a Hold a Naprendszer keletkezésének folyamatában jött ugyan létre, de nem azonnal, hanem némi késéssel. Ez a késés a Naprendszer történetének csupán mintegy 2%-át teszi ki, és mivel maga a „kialakulás” is hosszabb folyamat volt, joggal tekintjük a Hold létrejöttét e folyamat részének.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy számítógépes szimulációról van szó. Márpedig számítógépes szimulációval nem lehet semmit sem felfedezni, csak a meglévő hipotéziseket ellenőrizni. Hatékonyan ki lehet próbálni, hogy az egyes elméleti konstrukciók különböző kezdeti feltételek mellett milyen eredményt adnak, azután ezeket az eredményeket össze lehet vetni a megfigyelésekkel – például az égitestek mai szerkezetére és kémiai összetételére vonatkozókkal – és ennek alapján egyes hipotéziseket el lehet vetni, másokat valószínűbbnek tekinthetünk. Ez történt most is, a modellszámítások eredményeként annyit mondhatunk, hogy a becsapódásos keletkezési hipotézis lépéselőnyre tett szert riválisaival szemben. Érdemes egy pillantást vetni a Hold keletkezésére vonatkozó korábbi, esetenként már elvetett, vagy éppen most lépéshátrányba került hipotézisekre.

A nagy ütközés

Végül, de nem utolsósorban a jelenleg legnépszerűbb és legelfogadottabb hipotézis az, amelyik óriás becsapódást tételez fel. Ezt erősítették meg a nizzai csillagászok modellszámításai is. Eszerint a Theia névre elkeresztelt, bolygó méretű test 4,4 milliárd évvel ezelőtt ütközhetett a Földbe. Tömege körülbelül a Föld jelenlegi tömegének 50%-a lehetett, vagyis akkora volt, mint a Mars. A tudósok többsége ma ezt a hipotézist pártolja, elsősorban azért, mert a kémiai hasonlóság mellett arra is magyarázatot ad, miért van kis vasmagja a Holdnak. Azért, mert a becsapódás nyomán a kidobódó anyag nagyrészt a Föld köpenyéből került az űrbe, így kevesebb vasat tartalmazott, mint a Föld magja.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.