Elpróbálták a NASA-nál a Föld megmentését egy aszteroidától, de sikerült?

Kedden, kora reggel jelentette az amerikai űrügynökség, hogy sikeresen vezettek bele egy űrrepülőt egy közeli aszteroidába, szimulálva, mivel próbálkoznának, ha valóban a bolygót veszélyeztetné egy jókora darab. Később fog kiderülni, sikerült-e a kísérlet.

2022. szeptember 27., 07:50

Szerző:

Sikerült a tervek első fele, a NASA DART űrszondája 11 millió kilométerre a földtől pontosan telibekapta a kiszemelt, 163 méter átmérőjű asztreoidát, ami Dimorphos névre hallgatott - írta a Telex. A kísérlet célja az volt, hogy egy olyan átmérőjű aszteroidát próbáljanak mesterséges erővel eltéríteni, amely már veszélyes lenne, ha a Föld légkörébe kerülve becsapódna.

Azt még nem tudni, a DART misszió sikerrel járt-e, tehát hogy az égitest a becsapódás után jelentősen pályát módosított-e. De ezt könnyen meg lehet majd figyelni. A Dimorphos jellegzetessége ugyanis az, hogy egy nála nagyobb aszteroida, a 780 méter átmérőjű Didymos körül kering. Keringési ideje 11 óra 55 perc. A kedd hajnali siker vagy kudarc akkor derül ki, amikor kiderül, sikerült-e a Dimorphos keringési idejét legalább 73 perccel csökkenteni. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a DART sikeresen módosította a pályáját.

Az űrszonda becsapódás előtt az aszteroida közelében kibocsátott egy műholdat, a LICIA Cube-ot, ami a becsapódás tényét ugyancsak megerősítette már.

(Kiemelt kép: A DART űrszonda megközelíti a Dimorphos aszteroidát 2022. szeptember 26-án. Fotó: NASA / AFP)