MNB: Jövőre a vártnál magasabb infláció várható

A jegybank szerint emiatt tovább kell szigorítani a monetáris politikán. 

2021. november 16., 15:41

Szerző:

Jövőre a szeptemberi Inflációs jelentésben a vártnál érdemben magasabb inflációra számít a jegybank; a monetáris tanács szerint a külső inflációs hatások tartós megemelkedése és a másodkörös inflációs kockázatok erősödése nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítást tesznek szükségessé – írja az MTI. 

A jegybank a keddi kamatdöntést indokló közleményben azt írta, hogy további alapkamat-emelési ciklus havi ütemű folytatása szükséges. A kamatemelés további mértékét pedig decemberi Inflációs jelentés előrejelzése alapján határozzák majd meg. Közölték továbbá, hogy bankrendszeri likviditás szűkítése érdekében a jegybank megszünteti a forintlikviditást nyújtó swapeszköz alkalmazását, valamint egy új, korlátos, eseti jellegű és rövid futamidejű jegybanki diszkontkötvényt vezet be, amely támogatja a pénzügyi rendszerben lévő likviditás hatékony sterilizációját.

A közleményben azt is megfogalmazták, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa arról is döntött, hogy a devizaegyensúly mutatót (DEM) módosítják, mert ennek hatására nagyobb teret tudnak engedni a bankok devizaswap-piaci aktivitásának.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)