Mire jó a maszk, ha csak mi viseljük?

Orvosok elmondták, mi a megfelelő kombináció. 

2022. február 10., 06:34

Szerző:

A legtöbb egészségügyi szakértő hangsúlyozza, hogy a koronavírus ellen a védőoltás és a maszkviselés kombinációja adja a lehető legnagyobb védelmet, abban is egyetértenek, hogy a maszk akkor is véd bennünket, ha a környezetünkben senki más nem teszi fel rajtunk kívül. Bill Hanage, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológusa szerint viszont csak akkor számolhatunk ezzel, ha a maszk jól illeszkedik az arcunkra, és megfelelően viseljük, vagyis az orrunkat és a szánkat is eltakarja, olvasható a hazipatika.com oldalán. 

A szakemberek kiemelték azt is, hogy az omikron megjelenésével a gyenge minőségű maszkok ideje lejárt. Egy egy fertőzött akár 15-18 embernek is képes átadni a vírust. Az egyrétegű maszkok szinte semmilyen védelmet nem nyújtanak. 

„Egy N95-ös kaliberű maszk a lehető legoptimálisabb védelmet nyújthatja, függetlenül attól, hogy a körülöttünk lévők hordanak-e bármit is”

- mondta Ranu Dhillont, a Harvard Medical School járványügyi szakértője. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jászai Csaba/MTVA Bizományosi)

06:23

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, a médiában megjelenő hírek azonban csak az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki egy tanulmány szerint, miközben elrejtik a veszélyes oldalát a fogyasztók elől: a bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben, közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.