Miért nem lép a WHO a majomhimlővel szemben?

Néhány neves fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő gyorsabb fellépést sürget a globális egészségügyi hatóságoktól a legalább 20 országra kiterjedő majomhimlőjárvány megfékezésére.

2022. május 28., 14:51

Szerző:

Azzal érvelnek, hogy a kormányoknak és az Egészségügyi Világszervezetnek nem szabad megismételnie a COVID-19 világjárvány korai hibás lépéseit, amik késleltették az esetek felderítését, elősegítve a vírus terjedését.

Bár a majomhimlő nem olyan fertőző vagy veszélyes, mint a koronavírus, a tudósok szerint világosabb útmutatásra van szükség arra vonatkozóan, hogy a majomhimlővel fertőzött személynek hogyan kell elkülönülnie, egyértelműbb tanácsokat kell adni a veszélyeztetett személyek védelmére, valamint javítani kell a vizsgálatokat és a kontaktok nyomon követését.

A WHO mérlegeli, hogy a járvány kitörését nemzetközi aggodalomra okot adó potenciális közegészségügyi vészhelyzetként kell-e értékelni – mondta egy tisztviselő a Reutersnek. Ha a WHO megállapítaná, hogy egy járvány kitörése globális egészségügyi vészhelyzetnek minősül – mint a COVID vagy az Ebola esetében –, az segítene felgyorsítani a kutatást és a finanszírozást a betegség megfékezése érdekében.

Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a WHO hamarosan ilyen következtetésre jutna, mivel a majomhimlő olyan ismert fenyegetés, amely ellen a világnak megvannak az ellenszerei. A WHO tisztviselői szerint az, hogy megvitatják, hogy szükséghelyzeti bizottságot hozzanak-e létre. 

(Kiemelt Képünk: Majomhimlő vírus Fotó: Cynthia S. Goldsmith / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.