Megújuló energiaforrás tartja fenn a Néprajzi Múzeumot és a Zene Házát

Gyorgyevics Benedek szerint a klímavédelem is közrejátszik abban, hogy feltúrták a Városligetet.

2021. május 13., 10:37

Szerző:

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek arról beszélt Fiala János Keljfeljancsi című műsorában, hogy mind a Néprajzi Múzeum és a Zene háza fenntartható és megújuló energiaforrásból fog „táplálkozni” így azok környezetszennyező hatása minimális lesz.

„Mindkét épület esetén az egyik legfontosabb vállalásunk volt, hogy ne hozzon létre pontszerű szennyezést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem gázkazánok fűtik és hűtik az épületeket, hanem az energia jelentős részét megújuló energiából nyerik.” Mint mondja, nem érti azokat a hangokat, akik a talajszondák elhelyezése ellen ágállnak, hiszen ezek épp a megújuló energiaforrás alapköveiként szolgálnak. Elhelyezésük pedig földmunkákkal jár.  

„Középületek tekintetében ez élen járó dolog. A talajszondák az épület alatt kerülnek elhelyezésre és a mellette álló szabad területen. A Néprajzi Múzeum tekintetében a rondó területben a Zene Háza tekintetében a nagyrét területében, ahol már vissza is füvesítettük az érintett részt” – magyarázta Gyorgyevics. Hozzátette, nemrég járt ott a nagyobb eső után és azt látta, hogy a talaj már visszanyerte a korábbi szerkezetét, kellőképpen betömörödött annyira, mint a munkálatok előtt. Kiemelte, egy-egy nagyobb esőzés után továbbra is várható, hogy megáll majd a víz a területen, de ez korábban is így volt.

Hozzátette, nemrég elkészül az a tanösvény, ahol kihelyezett táblákról tudhatják meg az emberek, hogy a fákon milyen madarak élnek és fészkelnek.

(Kiemelt kép: Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a Liget Budapest projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. április 30-án. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.