Már csecsemőkorban látszik, ki a jó matekos

Egy kutatás szerint jobban megy a matek azoknak a gyerekeknek, akiknek már csecsemőkorukban volt érzékük a számokhoz – írja a designtrend.com

2013. október 27., 11:47

„Amikor a gyerekek elsajátítják a számokat jelképező jelrendszert, elkezd kialakulni a primitív számérzékük. Erre épül később a matematikai érzék” – mondja Elizabeth Brannon vezető kutató, a Duke Egyetem pszichológia és idegtudomány-professzora. Ez a „primitív számérzék” teszi lehetővé, hogy a kisgyerekek meg tudják különböztetni a keveset a soktól anélkül, hogy verbálisan számolnának – idézi szavait az Index.

Egy korábbi kísérletben féléves gyerekek szemmozgását követték, akik hosszabban nézték a képernyőt, amikor változott a megjelenő pontok száma, mint amikor csak a meglévő pontok mozogtak – feltehetően azért, mert észrevették a számbeli változást.

Három évvel később visszahívták a gyerekeket, és újra megvizsgálták a matematikai érzéküket. A kutatás konklúziója: azoknak ment jobban a matek, akik hosszabban nézték a képernyőt a pontok számának változásakor.

Daniel Hyde, az Illinois-i Egyetem pszichológia professzora szerint ebből az következik, hogy időben el kell kezdeni a szám- és matematikai érzék fejlesztését: „Már azelőtt segíteni kell a matekkal bajlódó gyerekeket, hogy lemaradnának.”

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.