Majdnem minden mobil lehallgatható

A hagyományos mobiltelefonon folytatott kommunikáció titkosítására és védelmére a hétköznapi emberek számára gyakorlatilag nincs elérhető megoldás, a lehallgatással szemben teljesen védtelen mobiltelefonálók száma meghaladja a 6,6 milliárdot.

2014. február 18., 19:33

A magyar–svéd startupként működő Arenim Technologies szerint az okostelefonnal rendelkező felhasználók mindössze négy százaléka használ valamilyen mechanizmust telefonos kommunikációja és az eszközön elérhető adatok védelmére, lehallgatásvédelemre pedig legfeljebb fél százalék költ. A világon jelenleg 6,8 milliárd mobiltelefon-előfizetés van, amelyek 44,5 százalékát használják okostelefonnal. Figyelembe véve a tényt, hogy a hagyományos mobiltelefonon folytatott kommunikáció titkosítására és védelmére a hétköznapi emberek számára gyakorlatilag nincs elérhető megoldás, a lehallgatással szemben teljesen védtelen mobiltelefonálók száma meghaladja a 6,6 milliárdot.

Eközben a cégek elleni mobillehallgatásos támadások száma évről évre nő. Tavaly a bizalmas adatok elleni támadási kísérletek, sikeres támadások és adatlopások száma határozottan emelkedett, az okozott anyagi kár pedig megháromszorozódott. „A mobiltelefonon zajló kommunikáción belül az e-mailek, a készüléken tárolt adatok és a rendszer védelmére léteznek elterjedt eszközök, de a telefonhívások titkosítása még gyerekcipőben jár” – véli Kun Szabolcs, a hazai fejlesztésű CryptTalk hívástitkosítási megoldás egyik tervezője, aki szerint „a telefonbeszélgetések titkosítására áldozó telefontulajdonosok penetrációja az ismert fenyegetések ellenére mind a mai napig fél százalék alatt van, beleértve a hétköznapi felhasználókon túl az üzleti és kormányzati felhasználókat, amelyeknél a biztonságos működés érdekében kritikus fontosságú lenne a hívások védelme” – adta hírül a HVG.hu.

A szakértő szerint két olyan tényező van, amely valóban ijesztővé teszi a helyzetet. Az egyik a kisebb és nagyobb cégek, intézmények adatai elleni támadások mindennapossá válása és a keletkezett veszteségek rohamos emelkedése, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Másrészt a kutatásokból az is kiderül, hogy a biztonsági incidensek mintegy tíz százalékáért az okostelefonok vagy táblagépek felelősek. Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy a hagyományos mobiltelefonok hívásai, üzenetei eleve nem védhetők, világossá válik: a biztonsági szabályozás a cégeknél olyan lassan követi a technológiai fejlődést, hogy elképesztő összegekre rúghatnak a felderítetlen károk is.”

Mindennek ellenére a szakértő úgy látja, nincs mindenkinek azonnal szüksége mobilhívásainak titkosítására. A mobillehallgatás és SMS-elfogás elleni küzdelem első vonalában jellemzően a nagyszámú ügyfél adatait kezelő pénzügyi szolgáltatók, a jelentős szellemi tulajdonnal és saját fejlesztéssel rendelkező innovatív technológiai, ipari vállalatok, a kiemelt piaci tranzakciók, tárgyalások, tervek információit egymással és ügyfeleikkel rendszeresen megosztó nemzetközi jogi, pénzügyi vagy stratégiai tanácsadók, vagy akár a média és a tömegek számára értékes hírekkel szolgáló nemzetközi hírességek állnak.

Bár kijátszhatatlan rendszer szerintünk nem valószínű, hogy létezik, ám a CryptTalk fejlesztői szerint a magyar megoldás feltöréséhez egy kvantillió év kellene.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.