4 tárgy, amit használat előtt mindenképpen meg kell tisztítani
Bár sokan azonnal használatba vennék ezeket, de a tisztítás sosem maradhat el.
Evidenciának tűnik, hogy bizonyos használtai tárgyak esetében elengedhetetlen a rendszeres tisztítás, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a vásárlást követően a vadonatúj termékek esetében is indokolt azok megtisztítása – hívta fel a figyelmet a The Spruce.
Különösen a ruhaneműk esetében tűnik csalogatónak az ötlet, hogy a boltból hazatérve azonnal felvegyük ezeket, ám a szakértők szerint bizonyos termékeket soha nem szabad használni addig, amíg nem estek át egy alapos fertőtlenítés, vagy legalább egy nedves ruhával történő tisztításon.
Elsősorban a higiénia miatt lényeges kérdések ezen, de bizonyos esetekben csak így válik kényelmessé az adott tárgy használata. A szakértők azt is elárulták, milyen termékek esetében kell nagy figyelmet fordítani az első használatra.
A tisztítás nem maradhat el ezen tárgyak esetében
Általánosságban kijelenthető, hogy bármely új eszköz, amely később élelmiszerekkel érintkezik, tisztítást igényel, mielőtt elkezdjük használni. Különösen a lábasok, serpenyők, tányérok és poharak igényelnek fertőtlenítést, de nem lehet megfeledkezni a főzés során használatos eszközökről, kanalakról és speciális késekről. Ezeken kívül az egyes konyhai háztartási gépek alkatrészei és tartályai esetében is sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy ezeket el kell mosni az első használat előtt, pedig ezzel akár az első adag étel is ehetetlenné válhat. A csomagolás, tárolás és szállítás során a konyhai eszközökre por, illetve egyéb szennyeződések kerülhetnek, és akár már egy gyors elmosás is sokat segíthet abban, hogy ezen káros anyagok ne kerüljenek bele az elfogyasztott ételekbe.
A vadonatúj ágynemű használata is vonzó lehetőségnek tűnik, de a szakértők azt javasolják, ezeket mindenképpen mossuk át. A legtöbb esetben ezeken is nagy mennyiségű piszok halmozódik fel, és mivel ezekhez az anyagokhoz az arcunk is hozzáér, akár a szervezetbe is bejuthatnak egyes kórokozók.
Ugyanez igaz a törölközőkre is, amelyekre ráadásul közvetlenül érintkeznek a bőrrel. A fürdést követően egy új, de ki nem mosott törölközőről több baktérium kerülhet a bőrre, mint a fürdést megelőzően. Ezeket is ki kell mosni, ahogyan a kéztörlőket és konyharuhákat is.
Furcsának tűnhet, de a takarítóeszközöket is meg kell tisztítani: egy új seprű, felmosófej vagy mikroszálas törlőkendő is rendkívül szennyezett lehet, hiszen már önmagában az áruházban történő tárolás során nagy mennyiségű por telepedhet rájuk, ráadsul ezeket úgy tervezték, hogy meg is tartsák a port, így könnyen belátható, hogy a legtöbb esetben nem tökéletesen tisztán kerülnek be az otthonunkba. Ezen kívül azzal is számolni kell, hogy ezeket több vásárló is megérinthette, így a felületükön is rengeteg baktérium halmozódhat fel.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)