Úgy kell szólni a macskákhoz, mint a csecsemőkhöz

Egy újabb kutatás bebizonyította, hogy a macskák jobban figyelnek a gazdájukra, ha az a csecsemőkkel való kommunikációs hangszínt alkalmazza.

2022. október 25., 16:55

Szerző:

Egy új kutatás szerint a macskák jobban reagálnak, ha a gazdáik úgy szólnak hozzájuk, mintha egy csecsemővel beszélnének, és kevésbé figyelnek, ha felnőttek közötti hangnemben szólítják őket – írja a Guardian.

A babahangzás jobban érdekli a macskákat, mint a komoly „felnőttes” hangszín

Magasabb, éneklő hangszínt használunk, amikor állatokhoz vagy egy csecsemőhöz beszélünk. Bár a korábbi kutatások szerint az ilyen „babahangzás” nagyobb valószínűséggel kelti fel a kutyák figyelmét, arról eddig csak kevesebbet tudtunk, hogy mi a helyzet a macskák estében.

Párizs-Nanterre-i Egyetemen dolgozó Charlotte de Mouzon és kollégái 16 macskát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy miként reagálnak a különböző típusú megszólításokra. Összehasonlították, hogy a macskák hogyan reagálnak a saját gazdáik hangjára és arra, ha egy idegen ember előre felvett mondatait hallják. A reakcióknál figyelték a fülük vagy a farkuk mozgását, a tevékenységük hirtelen abbahagyását vagy a pupilláik kitágulását – ezek bármelyike jelezheti, hogy a hang felkeltette a figyelmüket.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák nagyrészt nem reagáltak arra, ha egy idegen hang szólította őket a nevükön, de amikor a gazdájuk tette ugyanezt, a 16 macska közül 10 olyan viselkedésformát mutatott, amely fokozott figyelemre utalt. A macskák az érdeklődés több jelét mutatták akkor is, amikor a gazdájuk olyan hangnemben szólt hozzájuk, mintha egy csecsemőhöz beszélne. De amikor egy idegen használta ezt a hangnemet, a macskák már kevésbé mutatták az érdeklődés jeleit. Ez volt a helyzet akkor is, amikor a gazdájuk ugyanazt a mondatot úgy mondta, mintha egy másik felnőtthöz beszélne.

Az Animal Cognition című szaklapban közzétett kutatás újabb bizonyítékokkal gyarapítja azt a tényt, hogy nemcsak a kutyák, hanem a macskák számára is fontosak a személyes kapcsolatok, és hogy erős kötelékeket alakítsanak ki a gazdáikkal. „Sokáig úgy gondolták, hogy a macskák nagyon független lények, akiket csak az evés és a menedék miatt érdekel az ember, de az a tény, hogy kifejezetten a gazdájukra reagálnak, és nem arra, hogy bárki megszólítja őket, alátámasztja azt az elképzelést, hogy kötődnek. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a macskákat érzékeny és kommunikatív egyednek tekintsük” – mondta De Mouzon.

Bár nem teljesen meglepő, hogy a macskák jobban reagálnak gazdájuk hangjára, az a tény, hogy a jelek szerint kiszűrik a lényegtelennek vélt információkat, érdekes – állapította meg Roger Tabor biológus, a „100 Ways to Understand Your Cat” című könyv szerzője.

(Kiemelt képünk: Curi. Fotó: Szántai Edina)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.