Négy év alatt egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonni a légkörből, hogy elkerüljük a súlyos klímakatasztrófát

Aztán pedig évente kellene legalább ugyanennyi mennyiséget. Legalábbis egy friss kutatás szerint.

2021. június 30., 10:49

Szerző:

Egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonni a légkörből 2025-ig, hogy a katasztrofális felmelegedés elkerülhető legyen – állapította meg egy jelentés. A 2015-ös párizsi klímaegyezményben több mint 190 ország írta alá, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzák az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest. Sok tudós azonban úgy véli, hogy az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátásának csökkentésére tett ígéretek mellett szén-dioxid-kivonási technológiákra is szükség van.

Ha nem sikerül egy gigatonnányi szén-dioxidot kivonni, nem érhető el az 1,5 fokos klímacél – áll a Koalíció a Negatív Emisszióért (CNE) nevű szervezet és a McKinsley tanácsadó cég friss jelentésében. A kutatók szerint 2025-ig egymilliárd tonna szén-dioxidot, ezután évente több mint egymilliárdot kell az atmoszférából kivonni. A jelenleg fejlesztés alatt álló projektek 2025-ig mintegy 150 millió tonna szén-dioxid eltávolítására lesznek elegendőek, ami töredéke a szükségesnek – írják a jelentésben.

Az úgynevezett negatív emissziós projektek között szerepelnek a kibocsátott szén-dioxid felszívására és tárolására szolgáló bioenergiatervek, a szén-dioxid közvetlenül a levegőből való kiemelését célzó technológiák, valamint természetes megoldások, például az erdősítés. A jelenlegi technológiák drágák, a jelentés szerint azonban a technológiák fejlesztése és kiterjesztése alacsonyabb költségekhez vezetne. Az átlagos költség tonnánként valószínűleg 41-138 dollár (12 000-40 800 forint) lesz 2050-re. A több mint húsz vállalatot tömörítő CNE tagja többek közt a negatív emissziós erőművek fejlesztésén dolgozó Drax, valamint befektetők és kereskedelmi szövetségek, köztük a Bank of America és a Brit Iparszövetség (CBI).

A világjárványt követő energia bumm a valaha feljegyzett második legnagyobb éves szén-dioxid kibocsátási növekedést produkálja 2021-ben – prognosztizálja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése, amiről a Qubit írt nemrég. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a globális szén-dioxid kibocsátás idén 1,5 milliárd tonnával növekedhet az újrainduló energiaszektor szénfelhasználás miatt. Szerinte így „a Covid-válságból való gazdasági kilábalás jelenleg minden, csak nem fenntartható”. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A Visontai erőmű 2015. november 12-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)