A klíma kellemetlen szaga komoly egészségügyi kockázattal jár, mutatjuk az okát

A klíma kellemetlen szaga nem csak bosszantó, de komoly egészségügyi kockázattal jár, ha nem foglalkozunk vele.

2024. október 19., 16:49

Szerző:

Nyáron a klíma belsejében a hideg hőcserélőn lecsapódó nedvesség penészedéshez vezethet, ami azon túl, hogy kellemetlen szagot áraszt, még légzőszervi problémákat is okozhat – hívja fel a figyelmet a novekedes.hu.

A klíma karbantartás betegséget előz meg

A klímák bekapcsolásakor – akár hűt, akár fűt – a szoba levegőjét fogja keringetni. Sokan abban a tévhiben élnek, hogy a kinti levegőt szívja be a készülék, és azt forgatja. Valójában a beltéri egységen keresztül halad a levegő, ami átáramlik a hőcserélő lamellákon, és így hűl le vagy melegszik fel. A hűtés következtében a hőcserélő lamellákon kicsapódik a pára, ezt nevezzük kondenzvíznek. Ezen a nedves felületen a szoba levegőjében található apró porszemek megtapadnak, egyre nagyobb felületen. Ebben a nedves környezetben hamar el tudnak szaporodni a gombák, a penész és egyes mikrobaktériumok, amelyek aztután bekerülnek a légáramlattal a szoba levegőjébe.Ha nincs a klíma rendszeresen takarítva, ezt a gombával, penésszel és baktériummal „dúsított” levegőt lélegezzük be folyamatosan.

„A légkondicionáló belsejében kialakuló mikroklíma kedvez a penész elszaporodásának, amelyet a kellemetlen szag is jelezhet” – mondta a lapnak Stuller István, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

A penész megelőzésére fontos a rendszeres szellőztetés, a légkondicionálók karbantartása, és páratartalom-szabályozó eszközök használata.

Nem ez az egyetlen oka a bűzölgő klímának

A kellemetlen szagokat nem csak az elszennyeződés okozhatja. Ha kevesebbet használják a klímát, annak belseje teljesen kiszárad, beleértve az elvezető csövet is. Amennyiben a kondenzvíz elvezetése be van kötve a csatornába, és a kondenzvíz elvezető, valamint annak bűzzárója kiszárad, akkor a csatornaszag képes ezen keresztül visszaáramlani a lakásba. Ahogy bekapcsoljuk a klímát, annak ventilátora még inkább a szobába tolja a csatornaszagot a beltéri egységből. Ebben az esetben legalább fél óra használat után keletkezik annyi víz, ami nagyban csökkenteni tudja a kellemetlen szagokat.

Egy rendszeresen karbantartott klíma nem csak a közérzetünket javítja, hanem az egészségünket is óvja, hiszen a szűrőknek köszönhetően folyamatosan tisztítják a levegőt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)