Kicsi csikóhalak a Nyíregyházi Állatparkban

Hosszúorrú csikóhalak (Hippocampus reidi) egyedei keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában.

2013. október 28., 17:27

A leginkább sakkfigurára emlékeztető állatok három-négy milliméteresen látták meg a napvilágot, nagyságuk mostanra elérte a négy centimétert – közölte Petró Zsuzsanna, az állatkert szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A szülőállatok a bécsi Tengerek Házából érkeztek egy tenyésztési program keretében tavaly Nyíregyházára. A szóvivő elmondta, mint minden csikóhal fajnál, ez esetben is igazi „apás szülés” történt, mivel az utódok a hím állat költőtasakjában fejlődtek ki; a szaporodás során a nőstény tojócsövével ide helyezte be az érett ikrákat, amelyek három hét elteltével jöttek a világra.

Az átlagosan mintegy tizenkét centiméter hosszú halfajta a tengerek parti övezetének hínárrengetegében él. A lóéra emlékeztető feje szöget zár be a törzsével és csőszerű ormányban nyúlik meg, fejét és hátát tüskék díszítik.

A szigorúan védett faj szaporítása nem egyszerű, mert a csikóhalak rendkívül érzékenyek a környezetükre és a táplálékra is. Az igazi kihívást azonban az újszülöttek etetése jelentette a park szakemberei számára, hiszen az apró, de annál falánkabb állatok élő eleséget esznek.

Eleinte mikroszkopikus nagyságú kerekesférgeket keltettek ki az Ócenárium gondozói a szülőktől elválasztott ivadékoknak, jelenleg pedig életkoruknak és nagyságuknak megfelelő élő, tápanyagban és vitaminokban gazdag táplálékot kapnak – magyarázta a szóvivő.

Mivel a csikóhalak nem képesek a gyors helyváltoztatásra, a fiatal és a kifejlett egyedekre egyaránt jellemző a színváltoztatás és a rejtőzködés. Nagyon szeretik azokat a helyeket, ahol nemcsak elbújni, de kapaszkodni is tudnak farkukkal, így a Nyíregyházi Állatparkban is általában a korallok között figyelhetik meg őket a látogatók.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.