A ketchupot is veszélyezteti a klímaváltozás

Egy tanulmány szerint komoly veszélybe kerülhet a ketchup a klímaváltozás hatására.

2022. június 6., 18:37

Szerző:

Eszerint a ketchup, vagyis az alapanyagául szolgáló a különböző paradicsomsűrítmények készítését komolyan veszélyezteti a klímaváltozás, mivel az ipari paradicsomot elsősorban az Egyesült Államokban (azon belül Kaliforniában) Olaszországban és Kínában termesztenek, többnyire olyan területeken, amelyeket a globális felmelegedés veszélyeztet – írja a Telegraph.

A Nature Food nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint 2050-re a paradicsomtermelés hat százalékkal csökken majd, 2050 és 2100 szerint viszont a legrosszabb forgatókönyv szerint akár a felére is lecsökkenhet a termelés.

A tanulmány szerint az előrejelzések szerint a jelzett három ország közül egyedül Kína lesz képes fenntartani a termelést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dennis Klein/Unsplash.com)

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.