Jön a három az egyben oltás

Miközben úgy tűnik, hogy a variáns specifikus oltás semmivel sem jobb.

2022. február 9., 09:51

Szerző:

A Moderna vakcináját az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségkutató Intézet tesztelte főemlősökön, az eredmény hervasztó, írja az infostart. A kutatás során a főemlősöket a Moderna eredeti oltásával, illetve omikronra fejlesztett vakcinával immunizálták:

az eredmények alapján elmondható, hogy az omikron variánssal szembeni védelemben nem mutatkozott meghatározó különbség az állatok tüdejében.

Az állatok vérét is megvizsgálták, de eltérő eredmény nem született, mert a mérhető immunválasz tekintetében, nem mutatható ki jelentős eltérés az eredeti és az omikron-oltással immunizáltak esetében.

„Ezért az omikron-emlékeztető nem biztos, hogy nagyobb védettséget vagy védelmet biztosít a jelenlegi Moderna-vakcinával végzett emlékeztető oltáshoz képest”

– állapították meg a kutatók. 

Moderna a kutatást kommentálva elmondta, hogy folytatják a harcot a koronavírussal szemben. „Úgy gondoljuk, hogy az aggodalomra okot adó változatok elleni védelem fontos lesz, különösen 2022 őszén. Továbbra is figyelemmel kísérjük a SARS-CoV-2 és a potenciális új, aggodalomra okot adó változatok tudományos és járványtani helyzetét. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a vírus fejlődése során a vírus előtt járjunk" – fogalmaztak.

A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel ezzel párhuzamosan bejelentette,

hogy egy olyan "három az egyben" oltás kifejlesztését tervezik, amely a koronavírus, az influenza és az RSV ellen nyújtana védelmet. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Valentin FLAURAUD / AFP)