Megoldást kínálhatnak a halálos és pusztító sertéspestisre

Egy speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem és Nébih.

2021. október 17., 09:42

Szerző:

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló, speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal karöltve. Az erről szóló kutatási megállapodást szerdán, a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja – írja az Agrárszektor.

A hazai vaddisznóállomány afrikai sertéspestis (ASP) fertőzöttsége közvetlen veszélyt jelent a házi sertésekre – hívja fel a figyelmet a Nébih. A betegség átterjedése akár a teljes hazai sertéshúsexport leállításához is vezethet. Az ASP vírusa iránt a házisertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony,

a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak.

A Debreceni Egyetem és a Nébih együttműködésének célja, egy olyan érzékeny és költséghatékony monitoring rendszer kidolgozása, amely alkalmas a vadon élő állatok által terjesztett fertőzések, továbbá az esetleges állatról emberre terjedő betegségek kimutatására, megelőzésére.

A Debreceni Egyetem és a Nébih közös kutatásában a magyarországi vadállományok átfogó vizsgálatát tervezik. Ennek során a vaddisznók elhullott, valamint diagnosztikai elejtésből származó példányainak egyebek mellett nyál- és ürülékmintáit elemzik. A mikrobiális flóra legszélesebb feltérképezésével azokat a módosulásokat, eltéréseket keresik, amelyek később előre jelezhetik az állomány leromlását, a fertőzésre való nagyobb kitettséget – írja az Agrárszektor. 

 

(Kiemelt kép: 2021.10.02. Szász-Anhalt, Friedrichsbrunn: Egy nagyszabású gyakorlat résztvevői egy olyan vaddisznó visszaszerzését szimulálják, amely afrikai sertéspestissel fertőződhetett meg. A Harz körzetben tartott nagyszabású gyakorlat során az afrikai sertéspestis esetleges kitörése esetén történő együttműködést gyakorolták. A gyakorlatban mintegy 260 személy vett részt. Fotó: N: Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP. A kép csak illusztráció.)