Lehet, hogy idegenek teremtették az Univerzumunkat egy laboratóriumban

Furcsa következtetésre jutott egy csillagász, Avi Loeb, aki szerint a világegyetemet talán egy laboratóriumban hozták létre.

2022. június 6., 09:09

Szerző:

Talán léteznek teremtőink, akik kifejlesztették az élet létrehozására alkalmas „bébiuniverzumokat" – írja Loeb a Scientific American című tudományos lapban tavaly megjelent véleménycikkében. A szerző szerint a fejlett civilizációk új osztályozási rendszerét is be kellene vezeti.

Lehet, hogy a mi univerzumunk egy Petri-csészében jött létre? Avi Loeb szerint igen. A Harvard csillagásza azt állítja, hogy egy magasabb „osztályú" civilizáció egy messzi-messzi laboratóriumban hozhatta létre a mi univerzumunkat. 

„Mivel a mi univerzumunk sík geometriájú, az energiamegmaradás törvényével, egy fejlett civilizáció olyan technológiát fejleszthetett ki, amely kvantumalagút segítségével a semmiből létrehozta a bébiuniverzumot"

 – írja Loeb a Scientific American tavaly megjelent tanulmányában.

Ez az elmélet - javasolja - két látszólag ellentétes elképzelést egyesítene: azt az elképzelést, hogy egy magasabb hatalom irányíthatja a sorsunkat, és a kvantumgravitáció világi koncepcióját (a fizika azon területe, amely a gravitációt igyekszik beépíteni a kvantummechanika elméletébe - amit a fizikusok mindenhol tapasztalható bosszúságára a Földön még nem sikerült megvalósítani). Ez az elmélet elsősorban egy távoli, fejlett civilizáció azon képességén múlik, hogy a kvantummechanikát és a gravitációt egybe tudja-e olvasztani, és ezt követően a világegyetem összes összetevőjét azonosítani és újrateremteni tudja. 

Emellett új módszert vezet be annak pontos osztályozására, hogy mitől lesz egy civilizáció fejlett - egy olyan rendszert, amely eltávolodik Nyikolaj Kardasev szovjet asztrofizikus rendszerétől, amely a civilizációkat az általuk termelt és felhasznált energia mennyisége alapján osztályozza.

Kardashev szerint az I. típusú civilizációk - vagyis mi, földlakók - csak annyira fejlettek, hogy a bolygójukat érő csillagfényt (4×1012 watt) hasznosítani tudják, míg a II. típusú civilizációk már képesek a gazdatest csillaguk energiájának teljes kihasználására (4×1026 watt). A III. típusú civilizációk, a keretrendszer utolsó osztályozása, képesek a galaxisukban lévő összes energiát hasznosítani (4×1037 watt).

Loeb ezzel szemben egy olyan keretrendszert dolgozott ki, amely a fejlett civilizációkat aszerint bontja osztályokba, hogy képesek-e

„reprodukálni azokat az asztrofizikai körülményeket, amelyek a létezésükhöz vezettek".

A földiek a C osztályba tartoznának, mert „alacsony szintű" technológiai civilizációként nem lennénk képesek újrateremteni a jelenlegi körülményeinket, ha a Nap hirtelen elpusztulna. (Szerinte még a D osztályba is tartozhatnánk, mert aktívan pusztítjuk az egyetlen otthonunkat). Másrészt a B osztályú civilizációk, írja Loeb, elég fejlettek ahhoz, hogy újrateremtsék a körülményeket, amelyek között élnek, függetlenül a gazdatest csillaguktól.

Egy A osztályú civilizáció, mint a mi javasolt teremtőink, képes lenne, mondjuk, nagy mennyiségű sötét energiát létrehozni, és - ahogy Loeb javasolja - „bébiuniverzumokat", vagyis kisebb, e magasabb civilizáció által irányított univerzumokat létrehozni, amelyek potenciálisan életet szülhetnek. Azt is felveti, hogy a verseny miatt egyszerre csak egy fejlett civilizáció lenne képes elérni ezt a fejlettségi szintet.

(Kiemelt kép: a Nebula-csillagkép, WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP)

2022. június 30., 12:15

Az év második felében a Pfizer és a BioNTech megkezdi a következő generációs, a koronavírusok széles köre ellen védő oltások embereken történő tesztelését, írja a Reuters.

2022. június 29., 10:54

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.

2022. június 28., 12:02

A rákmegbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.

2022. június 28., 11:00

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.