Holdraszállás előtt megszakadt a kapcsolat az izraeli szondával

2019. április 11., 22:14

Szerző:

A Hold közvetlen közelében megszakadt a kapcsolat az izraeli holdszondával, a Beresittel (Genezis) - jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna élő adásában.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli szonda leszállásának perceit. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a „Kis nép, nagy álom”, és az „Izrael népe él” felirat látszott.

Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a szondával, a kutatók pedig tanácstalanul próbálták megfejteni a hiba okát. A Beresit mindössze 10 kilométerre járt az égitesttől. Valószínűleg összetört vagy felrobbant.

A NASA a kudarctól függetlenül gratulált a misszióhoz, Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, Izrael két éven belül újra megpróbálkozik a holdraszállással.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.