Drónokkal és hidrofónnal keresik a Loch Ness-i szörnyet

Kutatók erednek a legendás szörny nyomába, napokon át pásztázzák majd a 230 méter mély tó vizét.

2023. augusztus 23., 07:22

Szerző:

Utoljára ötven éve szerveztek nagyszabású kutatóexpedíciót a Loch Ness-i szörny felkutatására. A nemrégiben megújult Loch Ness Centre szervezésében pedig egy eddig soha nem látott volumenű felszíni megfigyelés indul a Skót-felföld legendás állóvizén, hogy megtalálják a tó legendás állatát, a Loch Ness-i szörnyet – olvasható a Pecaverzum oldalán. Két napon át pásztázzák majd a tó felszínét drónokkal az olyan megmagyarázhatatlan jelenségek után kutatva, melyek a lény létezésére utalhatnak. A megfigyelésben a világ különböző tájairól származó önkéntesek vesznek részt személyesen vagy az online térben.

A kutatók a víz hőmérsékletét feltérképező, infravörös kamerákkal felszerelt drónok mellett víz alatt is használható mikrofonokat, úgynevezett hidrofónokat is bevetnek, hogy a víz alatti hangokról is megfelelő képet kapjanak. 

A modernkori hisztériát keltő történet 90 évvel ezelőtt kezdődött, Aldie Mackaynek köszönhetően. Az évek során tudósok és amatőrök is igyekeztek bizonyítékokat találni arra, hogy a 230 méter mély tóban nagy halak, vagy akár egy őskori tengeri hüllő – például egy pleziosaurusz is – élhet, de mindeddig nem jártak sikerrel.

„Azt reméljük, hogy a Loch Ness-rajongók új generációját inspiráljuk. Akik csatlakozva ehhez a nagyszabású felszíni megfigyeléshez valódi lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen is hozzájáruljanak ehhez a lenyűgöző rejtélyhez, amely oly sok ember fantáziáját ragadta meg eddig a világ minden táján” – nyilatkozta a Loch Ness Exploration egyik munkatársa, Alan McKenna, aki minden reggel élőben tájékoztatja az önkénteseket a Loch Ness Centre-ből arról, hogy mire kell figyelniük, és hogyan rögzítsék a leleteket.

A településen található új szállodát és a környék más szálláshelyeit is birtokló cég, a Cobbs Group igazgatója, Frasier Campbell azt nyilatkozta, hogy a szörnyeteg legendája iránti megújult érdeklődés jelentős foglalásokhoz vezetett az idei nyári szezonban. A terület egyébként sokkal többet tud nyújtani, mint egy mitikus szörnyeteg. Az egyik végén ott van az Egyesült Királyság legmagasabb hegye, a másikon pedig a legnagyobb édesvizű területek.

(Kiemelt kép: Pexels.com)