Hazai holokauszt

2013. október 28., 10:00

1944 márciusában, a német megszállás után kinevezett Sztójay-kormány három nap alatt tette magáévá a nácik igényeit: a zsidók hordjanak sárga csillagot, legyenek elkülönítve a keresztényektől, ne vehessenek részt a politikai és a gazdasági életben.

A csaknem félmillió áldozat összegyűjtése, őrzése, motozása, bevagonírozása és deportálása a történészek becslése szerint vagy kétszázezer hivatalos személy közreműködését igényelte. A városokban negyvenezer rendőr, vidéken húszezer csendőr, a polgármesteri, alispáni hivatalok munkatársai, szolgabírók, jegyzők, tisztiorvosok, bábaasszonyok (a motozáshoz), pénzügy-igazgatósági tisztviselők (az értékek lefoglalása végett), vasutasok, postások tízezrei működtek együtt a hatalmas hazai apparátusban. A kormány a vártnál is jobban teljesített.

Hitler azt ígérte, „a zsidókérdés megoldása” után majd kivonja csapatait Magyarországról, és helyreállhat a nemzeti szuverenitás. E manipulatív és hazug zsarolás „hazafias célhoz” kötötte a „népirtás” lefolytatását, indokolttá, sőt erkölcsössé maszkírozva a kollaborációt.

A magyar zsidóság teljes deportálásáról szóló végső döntés 1944. április 22-én született. Szentkúton együtt vacsorált Winkelmann SS-tábornok, Adolf Eichmann SS-alezredes és néhány beosztottjuk, valamint Jaross Andor magyar királyi belügyminiszter, Baky László és Endre László államtitkár. Őt, a házigazdát barátság és nézetazonosság fűzte „a deportálási szakértőhöz”. A történész szerzők – bármily abszurdul hangzik is – Eichmannt „tehetséges csapatépítőnek, humánerőforrás-menedzsernek” mondják, aki azonban egyedül, csupán a saját stábjával Magyarországon csődöt mondott volna. Idevezényelt, kis létszámú Sonderkommandójából hozzávetőlegesen húsz tiszt és tiszthelyettes „szakmunkájára” számíthatott csupán. Hazai segítők nélkül a feladat végrehajthatatlan volt.

Ám a magyar állam együttműködött. Segédkezett saját polgárainak a kiirtásában.

(Kádár Gábor–Vági Zoltán: A végső döntés. Berlin, Budapest, Birkenau. Jaffa Kiadó.)

Erdélyi S. Gábor

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.