A Titan társalapítója a totál élhetetlen, 460 Celsius fokos Vénusz bolygóra küldene ezer embert

Bolygóközi fajjá tenné az emberiséget Guillermo Söhnlein, az OceanGate Expeditions társalapítója.

2023. augusztus 3., 10:44

Szerző:

 

Guillermo Söhnlein, az OceanGate Expeditions társalapítója arról beszélt, hogy az emberiségnek továbbra is az innováció határait kell tesztelnie – írja az RTL.

Mindezt úgy, hogy Söhnleinnak a Titan biztonsági előírásaival és paramétereivel kapcsolatos kérdésekre kellene válaszolnia. A tragédiában elhunyt Stockton Rush nem csak kollégája, hanem barátja is volt.

Az 57 éves férfi többször is kijelentette, hogy gyermekkora óta űrrajongó. Tizenegy éves kora óta hajtja a vágy, hogy „az emberiséget bolygóközi fajjá tegye”. Így az is álma lett volna, hogy ő legyen az első marsi kolónia parancsnoka. Ezen némileg változtatott:

ezer embert akar a 40 millió kilométerre lévő Vénuszra küldeni.

Söhnlein biztos benne, hogy az akció az űriparban is nagy port fog kavarni, de nem lát okot arra, hogy az emberiség ne próbáljon meg a Vénuszon élni. A kutatási eredmények szerint a Vénusz légkörének van egy olyan része – mintegy 50 kilométerre a bolygó felszínétől – ami az emberi túlélésre alkalmas. Hogy pontosan hogyan működne a lebegő kolónia, azt nem árulta el.

A fő cél az, hogy technológiákat fejlesszenek ki, és teszteljék, hogy azok az űrben is alkalmazhatók-e. A szakértők már a Titan fejlesztése során elmagyarázták Söhnlein számára, hogy az ilyen tengeralattjáróknak gömb alakúnak kell lenniük és titánacélból kell készülniük – azonban a súly csökkentése miatt szénszálakat alkalmaztak. Söhnlein szerint a tragédiának nem szabad megakadályoznia az emberiséget a szénszálas technológia kutatásában az óceán fenekének elérése érdekében.

A zord körülmények miatt valószínűtlen, hogy embereket küldjenek a Vénuszra. A bolygó légköre rendkívül sűrű szén-dioxidból áll, és mérgező kénsavfelhőket tartalmaz. A felszíni hőmérséklet forróbb, mint a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr felszínének hőmérséklete.

(Kiemelt képünk: Az OceanGate Titan tengeralattjárója. Fotó: OceanGate Expeditions / AFP)