Ez a felfedezés átírhatja az emberiség eredetét

Csupán pár százezer évet tévedhettek a tudósok. 

2022. március 7., 07:20

Szerző:

Az új fosszíliák megkérdőjelezik azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a modern ember nem sokkal az Afrikából való megérkezése után kiirtotta a neandervölgyieket – írja a BBC. Egy dél-franciaországi barlangban talált gyermekfog, és kőszerszámok arra utalnak, hogy a Homo sapiens körülbelül 54 ezer évvel ezelőtt már Nyugat-Európában élt.

Ez több ezer évvel korábbi, mint korábban gondolták, ami azt jelzi, hogy a két faj hosszú ideig élhetett együtt.

A kutatás a Science Advances című folyóiratban jelent meg. A leleteket a Rhone-völgyben található Grotte Mandrin nevű barlangban fedezte fel a Toulouse-i Egyetem professzora, Ludovic Slimak vezette kutatócsoport. Megdöbbent, amikor megtudta, hogy egy kora újkori emberi település bizonyítékai vannak.

„Most már be tudjuk bizonyítani, hogy a Homo sapiens 12 ezer évvel korábban érkezett, mint vártuk, és ezt a populációt aztán ezt követően más neandervölgyi populációk váltották fel. Ez pedig szó szerint átírja az összes történelemkönyvünket”.

– mondta Slimak. 

A neandervölgyiek már 400 ezer évvel ezelőtt megjelentek Európában. A jelenlegi elmélet szerint körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt haltak ki, nem sokkal azután, hogy a Homo sapiens Afrikából megérkezett a kontinensre.

(Kiemelt képünk: Vértesszőlős, 2018. augusztus 18. Egy Homo sapiens tarkócsontja (b) és az 1965-ban megtalált ősember tarkócsontjának másolata a Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyén 2018. augusztus 18-án. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)