Egyenlettel bizonyítjuk, hogy a sárkányok tudnak repülni

Kiszámítható, és ezáltal bebizonyítható, hogy a Trónok Harca sárkányai tudnak repülni – már ha léteznének.

2022. szeptember 7., 12:48

Szerző:

A Sárkányok Háza előzmánysorozat megjelenésével jogosan merülhet fel az emberbe a kérdés: „egy ekkora sárkány, hogy a fenébe tudna repülni?” Nos, ha nagyon kíváncsiak vagyunk, és van elég adatunk, vagy viszonyítási alapunk, akkor kiszámítható bármilyen sárkánynak a repülőképessége.

Amennyi fantasy, annyi sárkány (és megnevezés), úgyhogy vegyük alapul a Trónok Harca sárkányát. Daenerys csaknem 1,6 méter magas, a sárkány teste nagyjából négyszer hosszabb, ötször magasabb, és kétszer olyan széles. A farka is nagyjából négyszer hosszabb, és nagyjából ugyanolyan széles, mint Daenerys. Daenerys kb. 60 kg, vagyis egy sárkány tömege – a méretei miatt – nagyjából 2600kg. Erősen feltételezhetjük, hogy Westeros gravitációs ereje megegyezik a földével, amellyel a sárkány súlya 26 ezer Newton (m).

A sárkány egyik szárnya nagyjából kétszer szélesebb, mint a teste, vagyis ha négyzetméter szerint nézzük, akkor az nagyjából 64m²(b). Még egy adat kell, az átesési sebesség, vagyis a leglassabb sebesség, amellyel a sárkány biztonságosan repülhet, mielőtt leesne az égből. Ésszerű lenne azt feltételezni, hogy a sárkányok nagyjából az elakadási sebességükkel szállnak fel és le, ahogyan a repülőgépek és a madarak is teszik. Ez alapján a sárkány körülbelül 13 méteres testhosszával az átesési sebesség körülbelül 4,3 m/s.

 

Ha a földi tengerszintű levegő sűrűsége ρ = 1,2 kg/m3 , akkor ez 36-os felhajtóerő együtthatót eredményez. Ami teljesen irreális. Összehasonlításképpen, egy Rogallo szárnyas mikrokönnyű repülőgép – egy egy- vagy kétüléses, egy könnyű vázból és egy kis motorból álló, sárkányrepüléshez hasonló textilszárny alatt felfüggesztett aprócska repülőgép – felhajtóereje 2,2 és 2,7 között van. Kétségtelen, hogy az evolúció a sárkányszárnyat úgy alakította át, hogy rendkívül hatékony legyen, de itt néhány feltételezéssel kell élni, így a maximális felhajtóerő-egyenérték vagy CL.max 3,5 volt.

 

A mágia lehetőségétől eltekintve ez azt mutatja, hogy Westeros légköre sokkal sűrűbb lehet, mint a miénk. Ugyanezen számok segítségével kiszámolhatjuk, hogy mennyire sűrű: 12 kg/m³.

 

(Conversation.com)

(Fotó: Joseph Prezioso / AFP)