Egy Voronyezsnél lelőtt magyar gép legénységének maradványaira bukkantak

Számtalan repülőgép-alkatrészt és a legénység maradványait is megtalálták a Voronyezs környékén lelőtt magyar bombázó roncsait kutatók. A négynapos magyar-orosz expedícióról a moe-online.ru orosz hírportál számolt be pénteken.

2013. október 26., 05:38

A Caproni 135-ös bombázót 1942. október 31-én lőtték le Voronyezs térségében. Hetvenegy évig voltak a föld alatt a roncsdarabok Kopanyiscse falunál, amely a dél-oroszországi Voronyezstől mintegy 60 kilométerre délre található.

A települést nem foglalták el megszálló csapatok, ugyanakkor az ellenséges repülők légicsapásainak ki volt téve – írta az orosz hírportál.

Azt feltételezik, hogy a bombázó annak a magyar repülőszázadnak a tagja volt, amely a Belgorodi területen lévő Ilovka településnél állomásozott a második világháborúban. Ebből a géptípusból 24 darab szolgált a keleti fronton a magyar katonai légierőnél, közülük mindössze kettőt lőttek le a szovjet csapatok.

A magyar bombázó nyomait, a gép néhány darabját tavaly ősszel találták meg a roncskutatók. A moe-online.ru cikke szerint kevés maradt a Caproniból, mert nagy része elégett, ami pedig megmaradt, azt elhordták a helyi lakosok. Az orosz kutatók egy ezüst kétpengőst már a magyar kutatók előtt megtaláltak.


A héten sikerült kiásni a hűtőbordák darabjait, a főtengely és a motor megmaradt részét, valamint a fényképező-berendezés állásszögét vezérlő rudazatot. A televízióban bemutatták a pilóta szarvkormányának egy darabját a Caproni felirat töredékével. Megtaláltak egy egyenruhagombot is, valamint a halottak csontjait.

A moe-online.ru kiemelte, hogy a magyar roncskutatók nagy gondossággal vizsgálták át a bombázó lezuhanásának helyét, hogy honfitársaik maradványaiból semmi ne maradjon a földben.

Magó Károly, a magyar roncskutató csapat vezetője az NTV orosz televíziónak elmondta, hogy a négyfős legénység Asztalos Ferenc zászlós parancsnoksága alatt vett részt a bevetésben.

A magyar szakember arról is beszámolt az orosz televíziónak, hogy Seregélyesen előkerült egy orosz Il-2-es roncsa a pilóta földi maradványaival együtt, akit 2013. szeptember 2-5. között exhumáltak a Don kutató egyesülés képviselőjével, Borisz Davidov orosz hadtörténésszel. Kiderült, hogy egy Voronyezs megyéből származó orosz pilótáról, Lev Vorobjovról van szó.

A moe-online.ru szerint az még kérdés, hogy mi lesz a magyar repülősök maradványaival. A magyar kutatók hosszas egyeztetés elé néznek az orosz kulturális minisztériummal. Valószínűleg a rudkinói magyar katonai temetőben temetik el a legénység tagjainak maradványait.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.