Az elhülyülésről is a légszennyezés tehet

A keringési rendszerbe kerülő szennyező anyagok befolyásolják az agy vérellátását. 

2022. július 27., 10:21

Szerző:

Egy kormányzati kutatócsoport szerint a légszennyezés valószínűleg növeli a demencia kialakulásának kockázatát – írta meg a Guardian nyomán az rtl.hu. A légszennyező anyagok egészségügyi hatásaival foglalkozó bizottság csaknem 70 olyan tanulmányt tekintett át, amelyek azt elemezték, hogy a károsanyag-kibocsátásnak való kitettség hogyan hat az agyra az idő múlásával.

A bizottság 291 oldalas jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a légszennyezés valószínűleg növeli a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásának kockázatát az időseknél.

A szakértők szerint ennek hátterében a keringési rendszerbe kerülő szennyező anyagok állnak, amelyek befolyásolják az agyi véráramlást. A szerzők szerint az áttekintett epidemiológiai bizonyítékok „meglehetősen következetesen számolnak be arról, hogy összefüggés van a légszennyezésnek való krónikus kitettség, valamint a csökkent globális kogníció és a vizuospaciális képességek (a tárgyak, arcok felismerése, térbeli tájékozódás stb.) károsodása, illetve a kognitív hanyatlás és a demencia fokozott kockázata között.

Ugyanakkor az eredményekben nagyobb a szórás más kognitív területek, például a végrehajtó funkciók, a figyelem, a memória, a nyelv és az enyhe kognitív károsodás tekintetében, tették hozzá. A vizsgálatok következetesen összefüggéseket találtak a légszennyezésnek való kitettség és a fehérállomány sorvadása között.

A tanulmányok megoszlanak abban a kérdésben, hogy melyik szennyezőanyag hozható leginkább összefüggésbe ezekkel a hatásokkal. Több megalapozott bizonyíték van arra is, hogy a légszennyezésnek való kitettség növeli a szívbetegségek kockázatát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek elemzése révén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.