Csontritkulás: mielőtt törik-szakad

Az 50 éven felüliek körében ma mintegy 600 000 nő és feleennyi férfi küzd a csontritkulással – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd traumatológus szakorvos. A szakorvos szerint leggyakrabban a kis behatásra is bekövetkező csonttörés a betegség első tünete, pedig hasznos lenne már azelőtt észrevenni a bajt, mielőtt minden törik-szakad.

2014. május 28., 12:02

A csontritkulás a csontváz generalizált betegsége: a csontok tömege fogy, minőségük romlik, és ez fokozott törékenységhez vezet. Az emberi csontokban az építés és a bontás folyamata párhuzamosan zajlik. Az úgynevezett csúcs-csonttömeg 25-30 éves korra alakul ki, innentől a bontás üteme meghaladja az építés ütemét, vagyis lassan, fokozatosan veszítünk a csonttömegünkből. A csöves csontok vastagsága csökken, míg a szivacsos csontokban az úgynevezett csontgerendák vékonyodnak, esetleg elszakadnak. Így sokkal törékenyebb, gyengébb lesz a csont – elsősorban a csípőtájék csontjai, a combcsont, a csukló és a gerinccsigolyák.

A nők betegsége?

Dr. Moravcsik Bence Balázs szerint a csontritkulás főként az 50 év feletti, a változó kor utáni életszakaszban levő hölgyeket érinti. „Ennek főként hormonális okai vannak – fejtegeti szakértőnk –, a női hormonok termelődésének csökkenése ugyanis a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését hozza magával.” Nem volna helyes azonban azt gondolni, hogy a férfiakat teljes mértékben elkerüli a kór: negyvenéves kor fölött ugyanis a csontminőség és -mennyiség mindenkinél komoly romlásnak indul, a férfiaknál pedig idős korban az androgén hormonok termelődésének csökkenése okozhat zavart. További kockázati tényező lehet a genetikai háttér: akinek a családjában már előfordult csontritkulás, annak érdemes még jobban ügyelnie csontjai épségére. A dohányzás, a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a különféle táplálkozási zavarok (pl. anorexia, bulimia) szintén növelik a csontritkulás kockázatát. Persze nem kell ahhoz anorexiásnak lenni, hogy a táplálékunk ne tartalmazzon elég kalciumot – aki ideje nagyobb részében egészségtelen ételeket fogyaszt, szintén kiteszi magát a betegség kockázatának. Bizonyos gyógyszerek (például kortikoszteroidok) és betegségek (például a reumatoid arthritisz) hasonlóképpen a rizikófaktorok közé számítanak.

Vegyük észre időben!

A „néma kórnak” is nevezett csontritkulás egyik komoly veszélye épp az, hogy kezdetben teljesen tünetmentes – amikor pedig már jelentkeznek a tünetek, nem visszafordítható, legfeljebb szinten tartható, esetleg kismértékben javítható a helyzet. „A folyamat első tünete a fájdalom, előbb a pihenésre javuló, tompa fájdalom a derék és a nyak táján, később a hirtelen, erős fájdalmak, amelyek hirtelen mozdulatok vagy emelés hatására lépnek fel – ezek már a csontokban bekövetkező apró, úgynevezett mikrotörések következményei lehetnek” – mondja ortopéd traumatológus szakértőnk. Dr. Moravcsik Bence Balázs arra is felhívja a figyelmet, hogy a csigolyák deformitása, a gerinc egyre fokozódó meggörbülése és a testmagasság csökkenése is a csontritkulás előrehaladtára hívja fel a figyelmet. Az is előfordul azonban, hogy a betegség első jele egy kis erőhatásra bekövetkező csonttörés.

Fontos a szűrés!

Érdemes tehát a látszólag enyhe tünetekre is megfelelő figyelmet fordítani, illetve részt venni a szűrővizsgálatokon. Ez utóbbi egyébként a 60 év feletti hölgyeknek és a 70 év feletti uraknak mindenképpen ajánlott, de ha valakinél egy vagy több kockázati tényező is fennáll, érdemes már korábban, 50 éves kor felett jelentkezni a szűrésre. A csontok vizsgálata lehet egyszerű röntgen vagy vékony röntgensugár segítségével végzett csontsűrűség-felmérés. A csontok ultrahangvizsgálata is értékes adatokat szolgáltathat, de egyes laborértékek, például a vér kalcium- és foszforszintje vagy a csontépítő és csontbontó sejtek működésekor felszabaduló bizonyos anyagok (pl. oszteokalcin vagy kollagéntermékek) vérbeli mennyiségének mérése is tájékoztathatja az orvost a csontokban lezajló folyamatokról. Dr. Moravcsik Bence Balázs szerint ha csonttörést szenvedünk el, mindenképp kérjük a háziorvos vagy az ortopéd traumatológus segítségét a csonttömegmérés elvégzéséhez. „Ha ugyanis későn derül fény a betegségre, a csontszövet nem visszafordítható károsodása, csigolyadeformitás, valamint az életminőség beszűkülése, az önellátó képesség romlása lehet a következmény – sőt az időskori combnyaktörések szövődménye sajnos az is lehet, hogy a beteg életét veszti” – figyelmeztet az orvos.

Előzzük meg!

Mindennapi életünkben is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük csontjaink törékennyé válását. Fiatalon, amikor az úgynevezett csúcs-csonttömeg kialakul, már érdemes lehetőleg kiiktatni a csontok lebontását támogató rizikófaktorokat: vagyis szokjunk le a dohányzásról (vagy még inkább ne is szokjunk rá erre a káros szenvedélyre), mérsékeljük a koffein és az alkohol fogyasztását. Ilyenkor és a későbbi életkorokban is ügyeljünk a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra: különösen fontos a megfelelő mennyiségű kalciumot, foszfort és D-vitamin tartalmazó ételek fogyasztása. A tej- és tejtermékek (sajt, túró, tejszín), valamint az előflórás tejtermékek ebből a szempontból létfontosságúnak számítanak, de sok kalciumot tartalmaz a káposzta, a brokkoli, a sárgarépa, a mandula, a szezámmag és a bab is. „Jó tudni, hogy az este elfogyasztott kalcium hasznosul a legjobban” – teszi hozzá Moravcsik doktor. Arra is érdemes ügyelni, hogy bizonyos élelmiszerek, például a tojásfehérje, a húsban, az ömlesztett sajtokban, illetve az E338-341 és E450-452 számú adalékanyagokban található foszfát, valamint a búzakorpában, a rebarbarában, a cukorrépában és a spenótban is előforduló phytin és oxálsav gátolja a kalcium beépülését. Az alkohol, a só és a koffein a kalcium szervezetből való távozását segíti elő, így mindenképpen érdemes fogyasztásukat mérsékelni.

Nagyon fontos része a megelőzésnek a mozgás. „Különösen a testet a gravitáció ellenében megmozgató terhelések ajánlottak – fejti ki Dr. Moravcsik Bence Balázs –, amilyen például a kocogás, a tempós gyaloglás, a labdajátékok vagy a téli sportok, amelyekre érdemes legalább hetente háromszor fél órát szánni.” És bár a napozás káros hatásairól sokat hallani manapság, napi fél óra a napon (persze nem a tűző napon) mindenképp segíti a szervezet D-vitaminnal való ellátását.

Ha már kialakult a betegség, kezelése az okok tisztázása után szakorvosi feladat. A csontritkulás mértékétől függően kalcium- és D-vitamin-pótlást ír fel az orvos. „Fokozott ásványianyag-tartalom csökkenés esetén úgynevezett antiporoticum gyógyszeres kezelés, néha hormonkezelés jöhet szóba – ismerteti a lehetőségeket a szakorvos –, de kiemelt jelentőségű része a kezelésnek a mozgásterápia is. Ez gyógytornász segítségével végzett úgynevezett csontritkulástorna, amely a beteg egyensúlyát is javítja, hogy elkerülhetők legyenek a töréssel fenyegető esések.”

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.